Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, tak się składa że zbliżam się do matury i pora wybrać studia i tu mój kłopot totalnie nie wiem co chce robić :( może podzielicie się swoją wiedzą ze mną na temat AGH w Krakowie, PW, Wat-u i jakiś ciekawych kierunków na tych uczelniach, bo te biorę pod uwagę dalej raczej nic. A i to chyba ważne zdaje fiz, mat i ang rozszerzone ;)
#studbaza #studia #nocnazmiana #szkola #matura
  • 10
@marcin1302: musisz zrobić rachunek sumienia i pomyśleć co byś chciał robić, przynajmniej ogólnie; dobrze że celujesz w kierunki techniczne. Wiem, że na WAT mają kierunki kryptograficzne, to dość niszowe, ale jeśli jesteś matematyk, to może być to coś dla Ciebie. Na programistów rynek będzie czekał jeszcze przez wiele lat, więc to zawsze dobry typ. Poza tym programowanie jest zajebiste, i tyle.
@co_to_sie_stanelo: ostatnimi czasy nawet się zainteresowalem tymi nieskończenie długimi linijkami kodu i tak się zastanawiam czy normalny człowiek jest w stanie to ogarnąć może jakaś dobra książka która pomoże zrobić pierwsze kroki?
@marcin1302: Na studiach informatycznych 75% zajęć to matematyka, logika, fizyka, elektronika, inne takie takie, zwłaszcza na początku. Programowania też jest trochę, uczą od podstaw. Jeśli wejdziesz w to z jakąś wiedzą, będzie oczywiście łatwiej.

Naucz się Pythona. Nawet jeśli nie będziesz programował, przyda się do fajnych rzeczy. Możesz szukać książki, możesz korzystać z tego co daje internet, np. http://www.codecademy.com/en/tracks/python. Nie jestem niestety w stanie nic konkretnego polecić na poziomie nie-programisty, ale
@marcin1302: tym się nie przejmuj, jeśli masz trochę rozumu pod kopułą powinieneś dać radę ;) To jest akurat taka dziedzina, że jeśli się wkręcisz, to będziesz łapał skilla po nocach pisząc własne projekty.

Ja na Twoim miejscu spróbował bym coś popisać, żeby zobaczyć czy to jest coś, co Ci pasuje. To jesteś w stanie zrobić przy własnym biurku, w przeciwieństwie do np. budownictwa czy architektury -- tu bariera wejścia jest trochę