Wpis z mikrobloga

@HCLB: pod względem prędkości na pewno, nie ma co patrzeć na wagę roweru i kół jeśli tylko trenujesz dla przyjemności. Jak to mówi mój kumpel - zamiast kupować lżejsze sztyce, żeby zaoszczędzić 300g lepiej zrobić porządną kupę ;). Druga sprawa, że karbon lepiej tłumi wibracje i to jest jego przewaga nad aluminium.
@TwardyDziad: a po co szybciej przyspieszać na treningu? To się może przydać tylko i wyłącznie na maratonach, a jeśli ktoś na nich nie startuje, to co to za różnica...
@TwardyDziad: dla przyjemności, przecież to jasne. Po prostu uważam, że płacenie sporych pieniędzy za lżejszy sprzęt niekoniecznie ma sens (chodzi mi o sytuację gdy trzeba coś odrzucić, żeby pozwolić sobie na rower), jeśli jeździsz dla przyjemności.

No i nie podoba mi się, jak ktoś do mnie #!$%@?, to bardzo brzydki zwrot.
@Misq: każdy jeździ na tym na co go stać. rosądna granica to ok 5-6 tys. potem wydawać się może, że to już przesada. jednak im droższy sprzęt, tym większa pewność o to, że rower przetrzyma nawet najgrubsze akcje.
@TwardyDziad: 5-6 tysięcy to rzeczywiście górna granica, dostaniesz już 8kg na ultegrze spokojnie. Więcej to już najczęściej kaprys, na maratonach i tak trzeba mieć piekielnie mocną nogę żeby o coś powalczyć, odchudzanie sprzętu nie pomoże.

Ewentualnie można myśleć o kołach z dużym stożkiem - tutaj raczej opłaca się wydać trochę więcej i mieć na płaskie odcinki te 50mm.
@Misq: nie mówie o ultegrze 8kg, po prostu jak ktoś ma żyłkę do budowania, to spokojnie sobie kupi lepszą ramę na hollowtechu, zaplecie kółka na piastach/obręczach po okazji na allegro, skompletuje osprzęt i jest się w stanie zrobić fajny rower względnie niskim kosztem.

na maratonach wygrywają ludzie ścigający się conajmniej 2,3 lata i trenujący regularnie także przez zimę.
@TwardyDziad: a, no to tak. Jak ktoś nie ma żyłki, to kupi firmowy.

Wiadomo, mój tata jeździ regularnie od kilku lat, w zimie lżej, ale też kręci. Na maratonach 2-3 miejsca, z tym że na rowerze crossowym, nie szosie.

Sam mam nadzieję, że pod koniec roku uda się rozpocząć proces budowania poważniejszego sprzętu. Muszę tylko do tego czasu zdecydować czy chcę przełaj czy szosę :P.