Aktywne Wpisy

grosicky +274

jmuhha +24
Jest lepszy zawód niż leśniczy?
-Uczysz się 3 lata za państwowe,
-Po studiach gwarancja zatrudnienia + leśniczówka 240m3,
-Zarobki ustawowe minimum 20k,
-Twoja praca polega na jeżdżeniu na lesie i patrzeniu jak po prostu rośnie.
-Uczysz się 3 lata za państwowe,
-Po studiach gwarancja zatrudnienia + leśniczówka 240m3,
-Zarobki ustawowe minimum 20k,
-Twoja praca polega na jeżdżeniu na lesie i patrzeniu jak po prostu rośnie.
źródło: 1000027129
Pobierz

Karta graficzna do amd X4 620 s.938
Witam. W związku z ujawnieniem wymagań do GTA V, chciałbym lekko kopnąć swojego pc-eta do przodu.
Obecnie mam GTS-a 250, 1GB DDR3 256bit i przypuszczam, że jest wydajnościowo idealnie dobrana pod CPU.
Najpierw chciałem złożyć sobie coś na innej platformie, ale jak na razie odrzuciłem ten zamysł, gdyż jest szansa, że będzie się dało na moim zestawie pograć. Nie mniej mój PC jedynie lekko przewyższa minimalne wymagania podane do tej gry, chciałbym tą różnicę zwiększyć. Myślałem o założeniu nowego CPU, Np jakiś 6 rdzeniowy Phenom, który według liczb byłby wydajniejszy od I5 2500K, moja płyta obsłużyła by ten procesor, nie mniej ich ceny są zbyt wysokie, a dostępność dość niska, i bardziej by mi się opłacało złożyć coś na innej platformie.
Stąd chęć niskim kosztem zwiększenia wydajności obecnego zestawu
Samo założenie lepszej karty teoretycznie nic by nie zmieniło, zakładając cały czas że ta jest idealnie dobrana pod CPU. Więc gdybym założył lepszą kartę i podziałał coś w OC procka, to wtedy dałoby radę wykorzystać tą większą moc obliczeniową, która oferowałaby inna karta.
Nie mniej cudów w OC przy obecnym procku i mobo nie ma co się spodziewać. I rokowałbym podkręcenie o góra 20% i to byłby chyba koniec. U siebie muszę kręcić FSB, mnożnik jest zablokowany, więc kręcą się i pamięci, a te nie są do podkręcenia raczej. Najzwyklejsze goodramy ddr3, musiałbym podbijać timingi a nie wiem czy to by wystarczyło i jest takie proste, że można niwelować wyższe takty spowalnianiem timingami. Typu ustawie 18, zamiast obecnych 7. Pytanie czy ta uzyskana moc była by wystarczająca aby zakup lepszej karty miał sens...
Myślę o czymś pokroju GTX 460. (nie będzie za mocny przypadkiem ? Być może jest coś sensowniejszego. Nie chce kupować na wyrost i płacić za coś czego nie będę w stanie wykorzystać, zakładając, że uda się zrobić OC o 20%. ) Używane za jakieś 250zł dałoby radę znaleźć. Do tego musiałbym też założyć coś na procka innego niż box. Więc z 300-400zł by wyszło.. Kwestia czy jest sens wydawać tyle, bo być może cały zysk wydajności nie będzie warty tych pieniędzy.