Wpis z mikrobloga

Mireczki, jestem oburzony lekko xD Zamówiłem w grudniu od majfrenda pewien drobiazg, wszystko zostało szybko wysłane, dostałem numer paczki (paczka zatem rejestrowana - taka zresztą miała być. Przynajmniej zawsze tak było, że jak miałem numer i moglem śledzić na chińskiej stronce, to paczka była rejestrowana) - wszystko pięknie, szybko wyruszyła do kraju, wyleciała z hong kongu i...

I tu #pocztapolskacwel - bo ślad o niej zaginął na jakieś dwa tygodnie. Ostatni wpis w trackingu chińskim to taki, że dotarła do Warszawy - zaraz na początku roku. No to doświadczony już kilkoma paczkami czekalem, aż na emonitoringu PP pojawi się wpis z Polski, żebym wiedział, że do mnie ruszyła.
Nawet strona sugeruje:

Aby wyszukać przesyłkę rejestrowaną należy w ramce wpisać numer (np.: 0015900773312345678, RR123456789PL, CP123456789PL, VV123456789PL, EE123456789PL)

A mój numer spełniał właśnie ostatni typ schematu, tj EExxxPL. Na stronie jednak cisza, nie odnaleziono. Zaczałem się martwić, a dziś znalazłem w skrzynce awizo - 'przesyłka nierejestrowana której rozmiar przekracza możliwość pozostawienia w skrzynce'. Nawet nie musiałem podpisywać nic, tak jak mialo to zazwyczaj miejsce, bo te rejestrowane przesyłki traktowali jak polecone chyba.

U wot m8? Czy to popularna praktyka naszej poczty? Co prawda paczka dotarła w całości i wszystko jest ok, ale ponarzekać trzeba ( ͡° ͜ʖ ͡°) No i oczywiście prawie dwa razy dłużej trwał transport z lotniska w Warszawie do jednej z dzielnic, niż przesyłka z Chin do PL. Jak tu lubić tego operatora? (,)

Zdarzyło się komuś podobnie? A może jestem w błędzie i nie każda rejestrowana przesyłka jest jednak rejestrowana? xD

#aliexpress #pocztapolska #gorzkiezale
  • 9
@apaczacz: ~15 dolarów.

Dziwne, zazwyczaj przesyłki nierejestrowane dostawałem z naklejką adresową nadawca/odbiora + deklaracja celna na odwrocie. zadnych numerów nie było, nei dało się tego śledzic i listonosz zostawiał w skrzynce.

A każda rejestrowana miała właśnie jakiś numer, musialem podpisywać odbiór i mogłem paczkę śledzić po obu stronach.
Zdarzyło się komuś podobnie?

@yacolek:

Zdarzalo sie tez, ze przesylke nierejestrowana zaczeli w ktoryms WERze zaczeli traktowac jak polecona. I trza bylo skladac podpis pod odbiorem.

Moze kod kreskowy byl niewyrazny i przesylka wyleciala z WERu jako nierejestrowana... ;)
@apaczacz:

Paczki wysłane Yanwenem, które pewnie sprawdzałeś tutaj: http://www.yw56.com.cn/english/index-en.asp są traktowane jako rejestrowane tylko do lotniska w Chinach. To, że był komunikat o dotarciu do Warszawy to nie było to zgodne z rzeczywistością. Pewnie jeszcze miałeś informację o tym, że paczka szła lotem LH721?

Paczki nierejestrowane nie muszą być doręczane "do skrzynki". Dlatego dostałeś awizo.... :)
są traktowane jako rejestrowane tylko do lotniska w Chinach.

@Lord_Jim: to może wiele wyjaśniać ;) A paczka była wysłana espeedpostem. No nic - dotarło szczęsliwie, nie ma co drążyć. temat do zamknięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@yacolek: nie psiocz na pocztę, tylko na kraj. wszyscy strajkują to i pocztowcy zaraz zaczną, bo szykują się 10% zwolnienia na skalę kraju.

a co do samej paczki, to zgodnie z regułami zostawili ci awizo, bo nie była rejestrowana i nie mieściła się w skrzynce. tracking w Polsce ci nie działał, więc mogli ci ją przetrzymać z ich widzimisię. A w ogóle to do końca nie możesz być pewny, że tracking