Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie. Jakie #ide do #python?
Do tej pory w pythonie pisałem jedynie proste skrypciki, które szło w notatniku napisać.
Teraz wziąłem na tapet coś większego i potrzebuję debuggera, możliwości przejścia do deklaracji/definicji jakiejś zmiennej itp. itd.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LOLWTF: nikt nigdy nie nauczy się wszystkich jego wtyczek, a koniec końców dostaniesz edytor, który sam będąc językiem programowania, pozwala Ci edytować kod znacznie szybciej. Co do czasu nauki to podstawy poznasz w tydzień, maks 2. Mniej więcej tyle ile będziesz się uczył poruszania w PyCharm tak by było to wydajne. Z resztą ludzie przesadzają z tą trudnością Vima. Co tam jest takiego skomplikowanego? Jak ktoś nie potrafi ogarnąć podstawowych
  • Odpowiedz
@Hauleth: Przede wszystkim musisz zmienić nawyki wyrobione przez lata i przestawić się na te vimowe.
Jak chcesz mieś zwykły edytor, to vim może się nada. Ale ja na co dzień korzystam z takich funkcji, jak:
- integracja z bazami danych
- integracja z gitem
- integracja z githubem
- zajebista nawigacja (fuzzysearch plików, funkcji, klas; zakładki, ostatnie miejsca edycji,
  • Odpowiedz
@Hauleth: nie twierdzę, że tego wszystkiego nie da się zrobić (z wykorzystaniem zewnętrznych narzędzi). Mówię, że jest to dużo bardziej skomplikowane w porównaniu do ogarnięcia gotowego IDE. PyCharm jest o tyle fajny, że wszystko masz w jednym miejscu i nie musisz zaprzęgać do tego dodatkowych programów.

Doceniam potęgę vima i możliwość konfiguracji dokładnie pod siebie. Ale Pycharma też mogę sobie skonfigurować tak, jak ja będę tego chciał. I zajmie mi to trochę mniej czasu.

bez większego stresu jesteś w stanie zrobić z niego
  • Odpowiedz
@LOLWTF:

k---a kiedyś prawie w-------m klawiaturę przez okno jak miałem podejście do vima xD

A próbowałeś vimtutor? Nawet po polsku jest
  • Odpowiedz