Aktywne Wpisy
filip-pietrasik +14
Urynowyurynator +31
Jak długo będzie powtarzana ta z-----a narracja, że jak społeczeństwo się bogaci to ludzie nie chcą mieć dzieci?
Już tyle razy było to obalane na podstawie Polski i innych krajów.
Zrozumcie barany, że najbogatsi w kraju mają sporo dzieci, bo mają firmy, majątki, są lekarzami itp i wiedzą, że są w stanie zapewnić dzieciom dobrobyt.
Z drugiej strony jest patologia i biedota, która też zazwyczaj ma sporo potomków bo mają w------e w to, czy te
Już tyle razy było to obalane na podstawie Polski i innych krajów.
Zrozumcie barany, że najbogatsi w kraju mają sporo dzieci, bo mają firmy, majątki, są lekarzami itp i wiedzą, że są w stanie zapewnić dzieciom dobrobyt.
Z drugiej strony jest patologia i biedota, która też zazwyczaj ma sporo potomków bo mają w------e w to, czy te

1. Czy jak zrobie taką sytuację:
np:
B - klasa bazowa
D : B - klasa pochodna
B* p;
*p = D(paramtery konstruktora...);
to obiekt utworzy mi się na stercie i muszę w takim wypadku pamiętać o delete?
i czy utworzy mi się normalny pełnoprawny obiekt klasy D (jedynie dostęp będę miał ograniczony przez pryzmat wskaźnika jako do klasy B) ?
2. Jak mogę bezpośrednio stworzyć obiekt klasy pochodnej i przypisać go do wskaźnika klasy bazowej tak jak powyżej ale w przypadku gdy mam vektor wskaźników? np (oznaczenia B i D jak powyżej):
vector v;
v.push_back( D(paramtery konstruktora...) ?co jeszcze? );
B* p
pw jednej linii. nvm.MessageBase, która jest podstawą wszystkich wiadomości międzymodułowych, jeśli interesuje mnie tylko header wiadomości to mogę bezpiecznie tylko ją skopiować), ale od strony języka jest to w pełni zdefiniowane zachowanie.@PanCogito: dobra ale napisz co chcesz zrobić.
Co w przypadku gdy w jakimś obiekcie inicjalizuje inne obiekty ale działam na interfejsach a nie konkretnych implementacjach? Wtedy potrzebuje wskaźników.
Jeśli zmienna musi żyć dłużej niż funkcja to wtedy korzystasz z ‘uniqueptr‘ albo sharedptr.
Z interfejsów korzystasz wtedy gdy jakaś funkcja ich wymaga w parametrze lub zwraca wskaźnik na interfejs.