Wpis z mikrobloga

@Szczypioreg: Sprawdziłem jeszcze raz ten Twój skrypt i ten napisany przeze mnie i oba mają błędy w obliczeniach. Poczytałem i dowiedziałem się, że operacje finansowe w javie trzeba przeprowadzać nieco inaczej, bo wyniki z double, czy z int mogą mieć błędy ( np zaokrągla wynik do 0.99993 i w Twoim i moim skrypcie zamiast 10 gr x 1 daje 5 gr x 1, 2 gr x 2 ). Żeby tego
  • Odpowiedz
@rex1313: W moim przypadku prościej będzie usunąć te grosze, ale chętnie się dowiem na przyszłość :) z tego co się orientuje to BigInteger() nie jest mocno skomplikowane i używa się go właśnie w bankowości.
  • Odpowiedz
@rex1313:
Poprawiłem twój i trochę mojego wcześniejszego programu i teraz wygląda tak. Jest to wersja 'mini' ale pokombinuje jeszcze nad bajerami. Ciekawe czy da się go jeszcze bardziej ścisnąć czy to już nie praktyczne? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ppawel: Z wikipedii wnioskuje że to jest coś takiego jak debugger w eclipsie?

Na początek sugerowałbym odseparowanie w oddzielnych metodach operacji odpowiedzialnych za wejście/wyjście od tych bardziej "matematycznych".

Tym się zajmę jutro podczas rozwijania aktualnej wersji. :)
  • Odpowiedz
@Szczypioreg: Raczej nie :) zostawiłem komentarz pod commitem na githubie. Ale dopiero potem doczytałem, że pojawiła się nowa wersja ;) Faktycznie jest mocno krótsza, ale polecam spróbować z tymi uwagami.
  • Odpowiedz
  • 0
@ppawel: Rozumiem ze warto robić nową metodę nawet dla jednej zmiennej, jeśli się odróżnia od reszty? Żeby było przejrzyście? I ogółem wszystkie zmienne poza główną metodą a w niej tylko operacje? Ogarnę metody i klasy i będę kombinować.
  • Odpowiedz