Wpis z mikrobloga

Mirki, proszę was o pomoc. Jest niedziela. Ostatni raz spałam dłużej niż 2 godziny w poprzednią sobotę (3.01). Pracuje po 12 godzin na zmiany nocne i dzienne, naprzemian. Dodam że mam Hashimoto i przyjmuję leki na niedoczynność tarczycy, jestem szczupła ale po ostatnich 4 nockach schudłam 3 kilo.
Co mam zrobić żeby spać? Dziś wzięłam tylko połowę przepisanej mi dawki leku. Po pracy (skończyłam 0 19) wypiłam melisę, połknęłam 2 tabletki nasenne około 22 i spałam 2 godziny. Zaplusujcie to proszę, nawet jeśli nie wiecie jak mi pomóc. Może rano zobaczy to ktoś kto zna się na medycynie. Jak bardzo jest to dla mnie szkodliwe? Ja nawet nie czuję senności. Jestem po prostu bardzo zmęczona.
#zdrowie #pomocy #pytanie #zebramoatencje
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ciagleloginzajety: rozdraznienie, kolatanie serca, ciagly w---w ze nie chce ci sie spac a do pracy za kilka godzin, spanie po 3/4 gora 5 godzin (albo spanie wahadlowe 3 godziny spania- 3 godziny lezenia- kolejne 3 godziny spania) to wszystko efekty pracy zmianowej, zwlaszcza z naciskiem na zmiany nocne. Mam to samo. I tak od kilku lat. Pojde szybko do piachu, ale przynajmniej dobrze wiedziec, ze nie tylko ja tak mam
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: Połóż się w łóżku ze słuchawkami i puść sobie coś na koncentrację.Staraj się nie wiercić, tylko leż w jednej pozycji. Mięśnie po 15 min powinny zacząć się rozluźniać, ty się uspokoisz i zaśniesz.
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety: moja ciocia miała m.in. Hashimoto i problemy z tarczyca. Nie dalo się z nią żyć, miała objawy depresji, ciągłe bóle głowy, nie mogła normalnie pracować, miała problemy z przełykaniem. Poszła prywatnie na rezonans, potem do świetnego neurochirurga (mogę dać namiar na priv). Wystarczył mu rzut oka na rezonans i ciotka leżała na stole za 2 tygodnie. Kręgi kręgosłupa uciskaly jej przymozdzek i to było powodem tych wszystkich zaburzeń, wycieli
  • Odpowiedz
@venitari:

Przede wszystkim sugeruję wykonanie morfologii pod względem TSH.

Technicznie: nie ma czegoś takiego jak "morfologia pod względem TSH". Morfologia to badanie krwi pod kątem struktury i zawartości elementów morfotycznych w niej zawartych, a nie hormonów. Ale sama rada dobra, koleżanka powinna zbadać poziom TSH i fT4 (co zapewne zaordynuje lekarz).
  • Odpowiedz
@ciagleloginzajety:

do wizyty lekarza mam zamiar odstawić leki na niedoczynność.

Nie rób tego. Hormonalne sprzężenia zwrotne to nie zabawka. Rozregulujesz się jeszcze bardziej, Hashimoto może wrócić etc. Opisane przez Ciebie objawy rzeczywiście korespondują z obrazem klinicznym nadczynności i jak słusznie zauważyli przedmówcy mogą (ale nie muszą) wynikać ze zbyt wysokiej dawki letroxu, ale to musi rozsądzić lekarz.

Pracuje po 12 godzin na zmiany nocne i
  • Odpowiedz