Aktywne Wpisy
Jacek12 +96
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Poważnie, jeden koleś miał dobry pomysł i chwała mu za to, a potem jeszcze kilka innych atencjuszy zwietrzyło biznes i od tamtej chwili siedzą na Wikipedii i klikają po artykułach, szukając czegoś, co można przepisać i jest choć trochę ciekawe i zrozumiałe dla laików, bo 50 plusików gwarantowane. Albo jakieś ładne zdjęcie z teleskopu Hubble'a, to też się sprzeda.
Ja rozumiem jeszcze pisać o naprawdę mało znanych rzeczach, których nie da się ot tak znaleźć, ale robić wpis specjalnie po to, by dać definicję supernowej? Poważnie? I jeszcze z błędami merytorycznymi? Naprawdę, jakby ktoś wykazywał minimum zainteresowania w tej dziedzinie, to by wpisał sobie "supernowa" w Wikipedię i uzyskałby z miejsca o wiele obszerniejsze i ciekawsze informacje. Plus jeszcze milion powiązanych artykułów.
A jest to dla mnie śmieszne także z tego względu, że astronomia i powiązane nauki mają to do siebie, że mają wielkie powodzenie wśród plebsu, który nie ma żadnego pojęcia o nauce, ale myślą, że "interesowanie się kosmosem" czyni z nich inteligentów. W końcu nie ma to jak być zjaranym na imprezie i bełkotać sobie "uuu, staary, a ten kosmos to w ogóle ziooom, taki wielki, a my tacy mali... i w ogóle te mgławice, takie wspaniałe, bo ja się tym interesuję, wiesz...". A przecież nie będą rozmawiać o organellach komórkowych czy wiązaniach kowalencyjnych, kogo obchodzi to g---o, tam nie ma ładnych zdjęć, a poza tym trzeba się coś znać, by o tym gadać, więc j---ć to.
#mirkokosmos #astronomia #nauka #buldupy #nobodycares
Tak czy inaczej, mi te wpisy nie przeszkadzają póki nie mówią nieprawdy i póki się ludziom podobają.
Wykop juz calkiem upadl