Aktywne Wpisy
Napedikr +746
Ktoś mi powie dlaczego pomimo skumulowanej prawie 50% inflacji, nikt nie planuje waloryzacji kwoty wolnej od podatku oraz progu podatkowego w tym kraju? To jest skandal większy niż kredyt 0% w #nieruchomosci . W drugim progu relacja netto do brutto to 50%.. Z 10tys brutto na konto wpada 5tys, jeśli to nie jest kradzież to jak to nazwać?
#praca #podatki #ekonomia
#praca #podatki #ekonomia
Maurelius +513
Partia Razem wystartowała z portalem, na którym można się podpisać pod sprzeciwem wobec Kredytu 0%.
https://zerosensu.pl
#nieruchomosci
https://zerosensu.pl
#nieruchomosci
1. Jak wyglądają zarobki programisty abap (najlepiej w róznych stadiach kariery)? Jeżeli chodzi o możliwości zarobkowe czy lepiej iść w tym kierunku niż np. w Jave czy C#?
2. Jak dostać się do branży - najlepiej w Warszawie? Z tego co widziałem żadne uczelnie nie kształcą w tym konkretnym kierunku stąd pytań how to get in? Czy student 3 roku informatyki (studia 3,5 letnie), angielski biegle (studia po angielsku), brak doświadczenia komercyjnego, udział w projektach open source i dobra znajomość Javy - ma jakieś szanse na płatny staż?
Pytam bo po nowym roku chcę rozpocząć karierę zawodową i zastanawiam się, czy rozwój w stronę Javy to napewno dobry pomysł w porównaniu własnie z SAP-em/ABAP-em.
Dzięki.
#sap
#abap
@sxill: aż tak widać? pewnie po profilowym na wykopie( ͡° ͜ʖ ͡°)
@fryond: spoko dzięki
Może stąd wzieły się mity o wysokich zarobkach? Jedni myślą, że drudzy zarabiają kokosy xD
Taka teoria z mojej strony ( ͡º ͜ʖ͡º)
Aha nie jestem pewien czy nie zlamiłem pierwszego postu - ot problemy z artykulacją myśli - w mojej intencji
Jeśli faktycznie ktoś myśli o zmianie to ze standardowego powodu, bo myśli, że ci drudzy to nic nie robią i to my musimy za nich zapieprzać ;)
1. Na początek nie jest problemem 5k PLN brutto (junior developer na etacie w firmie konsultingowej), po 2-3 latach będąc nadal na etacie można liczyć na 8-10k PLN brutto. Po około 5 latach warto rozważyć przejście na freelance, tutaj za samego ABAPa (bez znajomości modułów lub narzędzi integracyjnych - SAP PI) limitem w Polsce jest 1000 PLN/dzień, w Europie 400 EUR/dzień
2. Żeby zacząć przygodę z SAPem (jako programista)
Ja jestem konsultantem i przez ostatnie 3 miesiące zrobiłem ponad 8,5k kilometrów samochodem i trochę pociągami.
Ale ABAPerzy mniej jeżdżą.
Pociag? Samochod jeszcze ok, bo kilometrowka idzie, ale pociag?! Tylko po PL czy inne kraje? Nie lepiej zbierac mile? ( ͡° ͜ʖ ͡°)