Wpis z mikrobloga

Kilka pytań do SAP-owców.

1. Jak wyglądają zarobki programisty abap (najlepiej w róznych stadiach kariery)? Jeżeli chodzi o możliwości zarobkowe czy lepiej iść w tym kierunku niż np. w Jave czy C#?

2. Jak dostać się do branży - najlepiej w Warszawie? Z tego co widziałem żadne uczelnie nie kształcą w tym konkretnym kierunku stąd pytań how to get in? Czy student 3 roku informatyki (studia 3,5 letnie), angielski biegle (studia po angielsku), brak doświadczenia komercyjnego, udział w projektach open source i dobra znajomość Javy - ma jakieś szanse na płatny staż?

Pytam bo po nowym roku chcę rozpocząć karierę zawodową i zastanawiam się, czy rozwój w stronę Javy to napewno dobry pomysł w porównaniu własnie z SAP-em/ABAP-em.

Dzięki.

#sap

#abap
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Qrystus: po inżynieże nie zamierzam kontynuować edukacji (tj. tej formalnej) uważam to za stratę czasu, także inżynier z infy będzie mi musiał wystarczeć. W jaki sposób szukać w tym roboty? Żadnych stażów nie widzę - przynajmniej w porównaniu do wolumenu ofert z javy/c#

@fryond: spoko dzięki
  • Odpowiedz
@Usurper: Btw. z tego co mi się udało wyczytać konsultanci sapu chcą zostać programistami abapowcami, natomiast abapowcy chcą zostać konultantami od jakiś modułów.

Może stąd wzieły się mity o wysokich zarobkach? Jedni myślą, że drudzy zarabiają kokosy xD

Taka teoria z mojej strony ( ͡º ͜ʖ͡º)

Aha nie jestem pewien czy nie zlamiłem pierwszego postu - ot problemy z artykulacją myśli - w mojej intencji
  • Odpowiedz
@barto5zek: no nie wiem, konsultanci to często nie są informatycy (patrz ja ;)) i na developerów sie nie nadają.

Jeśli faktycznie ktoś myśli o zmianie to ze standardowego powodu, bo myśli, że ci drudzy to nic nie robią i to my musimy za nich zapieprzać ;)
  • Odpowiedz
ABAP rzeczywiście jest dosyć prosty - jeśli chodzi o składnie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Problem jest taki, że jeżeli nie znasz systemu/modułów, gdzie co siedzi i jak działa to praktycznie nic sensownego nie napiszesz. Wiedzy w temacie SAP jest ogrom i niestety ale często jest ona dosyć hermetyczna i niedostępna. Plus dla Javy, że jest więcej pracy, łatwiej zacząć.
  • Odpowiedz
@barto5zek: tendencja jest taka, ze abaperzy po czasie ida na funkcjonalnych (przynajmniej ja sie z takimi przypadkami spotkalem). Sam jestem funkcjonalnym ale cos mnie ciagnie w strone abapera. Kasa jest spoko, nie wiem jak w javie bo nie mam porownania. SAP jest (wydaje mi sie) bardziej niszowy i chyba mozna wiecej kasy zgarnac (pod warunkiem, ze jestes dobry). No i fakt - funkcjonalni podrozuja wiecej, wiec hotel bedzie Twoim drugim
  • Odpowiedz
@barto5zek: to zalezy czy pracujesz jako freelancer, czy w jakiejs firmie. Zarobki sa rozne, a do tego dochodza diety (jesli podrozujesz) i inne bonusy. Wszystko zalezy od doswiadczenia jakie posiadasz. Na poczatku bedzie slabo pewnie ale pozniej calkiem niezle. Jak sie dobrze zakrecisz i poprzesz to swoimi umiejetnosciami i wiedza, to spokojnie przebijesz pewien mit, dotyczacy programistow, panujacy na wykopie :)
  • Odpowiedz
@barto5zek:

1. Na początek nie jest problemem 5k PLN brutto (junior developer na etacie w firmie konsultingowej), po 2-3 latach będąc nadal na etacie można liczyć na 8-10k PLN brutto. Po około 5 latach warto rozważyć przejście na freelance, tutaj za samego ABAPa (bez znajomości modułów lub narzędzi integracyjnych - SAP PI) limitem w Polsce jest 1000 PLN/dzień, w Europie 400 EUR/dzień

2. Żeby zacząć przygodę z SAPem (jako programista)
  • Odpowiedz
@barto5zek: koledzy większość powiedzieli.

Ja jestem konsultantem i przez ostatnie 3 miesiące zrobiłem ponad 8,5k kilometrów samochodem i trochę pociągami.

Ale ABAPerzy mniej jeżdżą.
  • Odpowiedz
@mnht: PL, przy takiej ilości jazdy nie wyrobił bym samochodem... a w pociągu można się przespać i popracować ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz