Wpis z mikrobloga

@Khaine: Co do wiedzy na temat elektroniki cyfrowej trzeba mieć jakieś pojęcie - nie musisz znać wszystkich tabelek prawdy, musisz wiedzieć jak DZIAŁA dany element. Bo w projektowaniu FPGA (wolę używać tego sformułowania niż programowanie bo to jednak jest zupełnie inna filozofia) ty opisujesz sprzęt nie za pomocą schematu - a za pomocą kodu. Dopiero w procesie syntezy powstaje schemat, który można podglądnąć.

Zacznij najlepiej od języka Verilog ponieważ jest
  • Odpowiedz
Nie daj się zgubić nawykom nabytym przy programowaniu

@Zdzichoslaw: Tylko ze czesc projektowania w FPGA to moze jakies 25% calego kodowania. Reszta to TB, weryfikacja, synteza, znowu veryfikacja. A to juz coraz czescie obiektowe programowanie... Choc moze na fpga to bardziej przypomina SW (wiecej funkcjonalmego kodu). Ja siedze w mikrokontrolerach, ale od strony ASIC, choc moj kod zawsze jest werifikowany na FPGA...
  • Odpowiedz
@JayCube: "A to juz coraz czescie obiektowe programowanie..."

Mowa jest o przypadku czystego układu FPGA. Jest tak jak piszesz w przypadku gdy na FPGA jest już zaimplementowany jakiś procesor bądź też FPGA współpracuje z mikrokontrolerem. No chyba że macie jakieś własne gotowe rozwiązanie. Sądzę że pytający nie będzie zaczynał od tak ambitnych rzeczy ( :) ) stąd też ostrzegam go przed pułapką, na którą łapie się sporo ludzi.

Projektowanie może
  • Odpowiedz
@Zdzichoslaw: W tej chwili mam do dyspozycji E2LP na Spartanie 6 z uczelni i będę się do niego zabierał właśnie za pomocą ISE Xilinxa. Właśnie w FPGA łatwiej jest zrobić układ cyfrowy niż w rzeczywistości, bo rzeczywisty t-flip-flop na tranzystorach wymaga więcej babrania. Tym nie mniej zestaw ten będę musiał kiedyś oddać i być może warto byłoby mieć coś swojego.
  • Odpowiedz
@Khaine: To nie jest o samym FPGA tylko o procesorze PicoBlaze - który implementuje się w strukturze FPGA. Jeżeli chodzi o FPGA to raczej książki związane z językiem. Ja z książek prawie nie korzystałem. Przydatne może być: www.ee.unlv.edu/~meiyang/cpe302/Verilog_Tutorial.pdf oraz inne materiały traktujące o języku Verilog.
  • Odpowiedz
@Zdzichoslaw: Wiem co to PicoBlaze i zastanawiam się czy potrzebna faktycznie jest książka do niego. Bo myślałem właśnie o zabawach w stylu jednostki centralnej na PicoBlaze + peryferia cyfrowe.
  • Odpowiedz
@karol-piotrowski: "Przyjemność"? To jest bardzo wartościowa sprawa. Ja dopiero bawiąc się VHDLem zacząłem rozumieć co się dzieje w środku, bo poziom uproszczenia stał się zjadliwy dla mózgu.
  • Odpowiedz
@Khaine: Zgadzam się, tylko tak naprawdę niewiele osób z tego korzysta, bo to dopiero drugi rok i spora część studentów ma problem z napisaniem pętli w Pascalu, a z układów logicznych z I semestru to pamięta może w porywach, że istnieje coś takiego jak bramka. Paradoksalnie jak już poszedłem na studia informatyczne (jako drugie), to zauważyłem, że elektroniczno-hardware'owe przedmioty dają w sumie więcej, niż jakieś "Bazy danych II" czy inne
  • Odpowiedz