Wpis z mikrobloga

@htfhere:

jak chcesz rozumieć dalej algorytmy (np. problem listonosza, wyznaczanie najkrótszej ścieżki), metody (algorytmy) heurystyczne, sztuczną inteligencję to ważne.
  • Odpowiedz
@htfhere: Żeby pracować w IT na poziomie podstawowym / średnim - prawdopodobnie nie musisz jej znać wcale. To wiedza, którą "wypada" mieć, ale jeśli będziesz klepał "stronki w PHP" do końca życia, albo zajmował się programowaniem na podobnym poziomie, to z całą pewnością bez tej wiedzy przeżyjesz. Jeśli masz ambicję na więcej, to warto algorytmy grafowe znać - w IT jest ich pełno, więc nawet jeśli nie jesteś specjalistą w
  • Odpowiedz
@fmfd: co nie zmienia faktu ze warto je znac i rozumiec by moc z nich korzystac i wiedziec do jakiej klasy problemow ich uzyc :) To tak jak z sortowaniem, niby nie musisz wiedziec roznicy miedzy buuble a quick sort ale wiedza o nich poszerza twoje mozliwosci do tego w quick sorcie poznajesz technike dziel i rzadz dzieki ktorej mozesz zrozumiec w bardziej przystepny sposob inne algorytmi.

Podobnie jest z
  • Odpowiedz
@michalfranc: nie musisz mi tego mówić, miałem przedmiot pod tytułem: teoria grafów oraz zaawansowane algorytmy grafowe (pierwszy typowo matematyczny, dopiero w drugim pojawia się komputer :P)

Co nie zmienia faktu że algorytmy grafowe to dosyć wąska dziedzina problemów nie doświadczalna dla większości programistów ;)
  • Odpowiedz