Wpis z mikrobloga

Piękny przykład "planned obsolescence" od IKEA. Żarówka 6,3W takiej wielkości dała by radę z chłodzeniem, gdyby radiator był metalowy i użebrowany. Tu niby jest metalowy, ale zalany plastikiem. Ale to nie koniec złych wiadomości, tak wygląda styk płytki z diodami i radiatora:

http://www.swiatelka.pl/upload_img/obrazki/IMG_549564d87cdec1881.jpg

po prostu żałosne... po co ten plastik? Żeby ktoś nie poparzył? Jak można się poparzyć żarówką diodową to oznacza, że diody są znacznie przegrzane i długo nie podziałają. I ile materiału by stracili na radiator z pełną podstawką? Za to termopasty nie pożałowali, jeden plus..

Tak wygląda trwałość struktury świecącej diody (firmowej) do temperatury

http://www.digikey.com/~/media/Images/Article%20Library/TechZone%20Articles/2011/November/Thermal%20Management%20Considerations%20to%20Meet%20LM-79%20and%20the%20DOE%20CALiPER%20Testing%20Program/article-2011november-thermal-management-considerations-fig4.jpg

#elektronika
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tmb28: to jest ikea. To musi spełniać normy. W tym normy CE, bezpieczeństwa, niepalności, i ch.wie czego jeszcze.

Chłodzenie to nie tylko radiator i powietrze przepływające. To też emisja podczerwieni (promieniowanie cieplne), dlatego pozornie bezsensowny żelazny kloc w plastikowej obudowie - bardzo ładnie promieniuje podczerwienią (czyli - wydala ciepło na zewnątrz, poza układ). Może ktoś to policzył naprawdę, i to wystarczy (by utrzymać temperaturę leda na tyle nisko, by żywotność
  • Odpowiedz
@hrumque: zresztą trudno się dziwić producentom, skoro dobry LED przy dobrym chłodzeniu (60-70 stopni) osiągnie 60k-100k h do osiągnięcia 80% jasności. To jest 7 lat ciągłego świecenia! A na żarówkach diodowych jest trwałość 15k-30k godzin i to pewnie liczone do przepalenia. Trzeba jakoś osiągnąć ten mniejszy wynik ;)
  • Odpowiedz
@hrumque:

też się kłania temperatura

This rule also is well known as Arrhenius rule. It characterizes the change of thermic reactions speed. For every 10 °C lower temperature evaporation halves. That means for every 10 °C lower temperature the life time of capacitors doubles. That means if a life time specification of an electrolytic capacitor is f. e. 2000 h/105 °C the capacitors life time at 45
  • Odpowiedz
@tmb28: oczywiście że można dać zasilacz "beztransformatorowy" (chińczyk tak robi) - ale na jego wyjściu są silne tętnienia (ledy migają 100Hz) i nie ma stabilizacji prądu diody i jest marna sprawność i cosinus fi mocno do d--y i pobór prądu tak niesinusoidalny a normy ce tak mocno odjechane ...
  • Odpowiedz
@hrumque: nieee, to był transformatorowy, jakaś firma robiła "wieczną" żarówkę. Nie wiem czy to na rynek czy tylko startup. Nie mogę tego znaleźć, ale przypomniało mi się o diodówkach chłodzonym olejem :D

http://www.popsci.com/technology/article/2012-08/pop-review-first-liquid-cooled-led-bulb-will-light-your-house-edison

Swoją drogą są diody AC, zasilane prosto z sieci. Sam mam reflektorki GE z SCC Ariche. Migają 120hz, ale to nie jest uciążliwe ;) można do nich jednak zrobić proste obwody wygładzające
  • Odpowiedz