Wpis z mikrobloga

Mirki pytanko, wybieram sie do #uk w styczniu na czas nieokreslony, zamierzam wziac ze soba samochod i teraz pytanie odnosnie samochodu. Czy na miejscu trzeba zalatwic "jakies" papiery zebym mogl "legalnie" jezdzic, ewentualnie ile czasu moge jezdzic takim autem, przeczytalem w #google ze maksymalny czas to 6 miesiecy ale zdania byly podzielone wiec juz sam nie wiem. No i wiem tyle ze ubezpieczenie obejmuje rowniez na terenie UK ale co z reszta?

#emigracja
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szanioo: do pół roku możesz jeździć bez problemu, potem musisz przeprowadzić auto przez granice UK, wrócić i jeździć dalej. Chociaż i z tym bywa różnie

Najlepiej kupić sobie angielskie ubezpieczenie i auto może zostać tam legalnie
  • Odpowiedz
@szanioo: Sprwa jest troche bardziej zlozona.

Jesli jedziesz jako turystya, mozesz sie poruszac bodajze trzy miesiace bez problemu na polskich blachach z pl ubezpieczeniem etc.

Ale jesli podejmiesz prace (zaczniesz placic podatki), musisz zarejestrowac auto w UK w DVLA plus ubezpieczyc je w angielskiej ubezpieczalni, co jest bez sensu, bo za auto z kierownica po lewej stronie zapklacisz ogromne pieniadze ubezpieczajac je. Zatem lepiej kupic samochod tuaj i ogarniac wszystko
  • Odpowiedz
@Dork: No wlasnie slyszalem ze roznie bywa z tym "przeprowadzeniem" auta przez granice. Wole zdecydowanie opcje druga zwlaszcza ze mam w planach zostac tam na dluzej;)

Rozumiem ze zostaje kwestia "kupna" angielskiego ubezpiecznia? i moge smigac ile chce?
  • Odpowiedz
@Dork: Moze tak keidys bylo, teraz dobrali sie do d--y wszystkim tak robiacym. Placisz podatki w UK - czyly tu pracujesz - czyly nie jestes turysta - od razu musisz miec auto ubezpieczone w Uk i zarejestrowane w DVLA.
  • Odpowiedz
@niemenel: huh, tutaj juz sprawa dosyc sie komplikuje, zwlaszcza ze auto kupilem niedawno:>. No i oczywiscie jade w celach zarobkowych mam tu na mysli ze od razu podejmuje prace. "Ogromne" pieniadze tzn?

Myslalem na poczatku zeby auto zostawic, ale jednak nie wyobrazam sobie dojezdzania do pracy metrem czy tez autobusem:/
  • Odpowiedz
@szanioo: To sobie zacznij wyobrazac, bo w wiekszych miastach poruszanie sie metrem/autobusem (ktoer maja swoje bus pasy) pozwala ci zaoszczedzic duzo czasu i kasy, nie mowiac o nerwach (korki!!!) Jak chcesz miec spokoj, to auto zostaw lub sprzedaj. Nie oplaca sie rekestrowac i ubezpieczac PL auta w UK - tym bardziej, ze jako nowy swiezak masz krotki staz w UK, ubezpieczenie bedzie duze, polskie prawo jazdy i milion innych dupereli.
  • Odpowiedz
@niemenel: @Dork: Dzieki za pomoc:)

Nie sadzilem ze beda z tym takie problemy:c W dupie prawa nie mam dlatego chce sie dowiedziec wszystkiego na ten temat i wybrac najlepsza opcje, a wynika ze najlepsza opcja bedzie zostawienie auta;d ewentualnie sprzedaz, no coz.

Orientujecie sie mniej wiecej jakie koszty wynosza za zarejestrowanie/ubezpieczenia PL auta?
  • Odpowiedz
@szanioo: jest tak jak @niemenel: mówi - jeśli nie jesteś turystą, a chcesz tu pracować i żyć - musisz od razu auto zarejestrować w uk i ubezpieczyć. Ubezpieczenie +50% oczywiście, bo po złej stronie kierownica. Do tego musisz przejść całą procedurę z papierami z autem, pisać do producenta po jakieś karty itd.

Sprzedaj auto i kup sobie w uk, będziesz żył spokojnie :)
  • Odpowiedz
@Dork: Ubezpieczenie ktore mam tutaj nie bedzie wazne w UK? chyba cos mi sie p------o;f pytam poniewaz ubezpiecznie mam wazne do Listopada 2015 :/
  • Odpowiedz
@szanioo: mojej dziewczynie sie ladnie poszczescilo 3.5roku jezdzila na polskich :D coprawda byla studentem to moze dlatego... 2razy zatrzymywali nas do kontroli i nic, coprawda raz w roku auto opuszczalo UK. Ja jak tylko dostalem prace od razu kupilem swoje, bo nie chcialem ryzykowac.
  • Odpowiedz