Wpis z mikrobloga

Mam #pytaniedoeksperta: Zbliża mi się remont mieszkania i jeden z fachowców podpowiedział, że można zrezygnować z ogrzewania grzejnikowego na rzecz ogrzewania podłogowego. Pytanie czy jest sens, ile to kosztuje i czy można kłaść takie ogrzewanie pod podłogę z desek drewnianych?

Grzejników chętnie bym się pozbył bo mi trochę psują zamysł na wykończenie.

#pytanie #remont
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiesz_jak_jest: W całym mieszkaniu, według mnie, to zły pomysł. Nigdy nie będzie grzało tak, jak grzejnik, a dodatkowo koszt mat grzewczych jest bardzo duży. Nie opłaca się. Wolałbym zainstalować nowoczesne, cienkie grzejniki. Ale to moje zdanie.
  • Odpowiedz
@wiesz_jak_jest: U mnie w domu rodzice zdecydowali sie na takie rozwiazanie w kuchni i lazience. W kuchni jest dodatkowy grzejnik, wiec jest cieplo, w lazience jest jeszcze grzejnik lazienkowy, ale nie jest tak wydajny jak kaloryfery i jest odczuwalnie chlodniej.

Wedlug mnie to nie jest dobre rozwiazanie, byc moze nawet skok na Twoja kase. Kaloryfery moze i brzydkie, ale na pewno praktyczniejsze.
  • Odpowiedz
@wiesz_jak_jest: Mieszkanie czy dom? Ogrzewanie podlogowe wodne montuje sie w wylewce. Wiec w mieszkaniu trzeba ja skuc, jezeli jej nie wykonywales nie wiesz czy nie masz tam jakis instalacji.

Ogrzewanie podlogowe jest ogrzewaniem niskotemperaturowym i do jego poprawnego dzialania musisz miec dobrze ocieplone mieszkanie/dom. Bo w przeciwyn wypadku temperatura podlogowki bedzie musiala byc wyzsza zeby dogrzac mieszkanie do komfortowej temperatury. Nie pamietam ale chyba nie powinna miec wiecej niz 27
  • Odpowiedz
@wiesz_jak_jest: Ogrzewanie podłogowe to genialna sprawa zwłaszcza w korytarzu, kuchni czy łazience, gdzie zazwyczaj położone są płytki. U mnie w jednym pomieszczeniu też jest podłogowe a na tym panele i spokojnie daje radę, tylko podkład pod panele musi być inny. Poza tym na rozdzielaczu można odłączyć poszczególne pomieszczenia od ogrzewania. Mimo wszystko grzejnik lepiej jakby jakiś był, ponieważ ogrzewanie podłogowe zanim się nagrzeje minie więcej czasu niż grzejnikowe, ale za
  • Odpowiedz
Dziękuję za konstruktywne wypowiedzi.

@bst: Ogrzewanie będzie montowane w mieszkaniu. Wylewka i tak najprawdopodobniej będzie robiona. Mieszkanie jest małe ok. 40m2. Blok ocieplony. Mieszkanie z 5 stron dogrzewane przez innych:)

@Ziggyzz: No właśnie nie panele tylko deska. I tu się obawiałem czy można zastosować takie połączenie.

Po waszych uwagach zastanawiam się czy w ogóle jest sens sie w to ładować skoro wygeneruje to większe koszty a i tak
  • Odpowiedz