Wpis z mikrobloga

Czy jest tu jakiś #fryzjer? Bo mam zagwozdkę. Dlaczego kobiety płacą 2 razy a czasami kilka razy więcej za fryzjera? Mogę zrozumieć argument że kobiety mają długie włosy i trzeba włożyć więcej pracy, ale od jakiegoś czasu jestem posiadaczem dłuższych włosów (nie #kuc) i do tego jeszcze kręconych więc są raczej trudne do ścinania i wymagają od fryzjera doświadczenia i nadal płacę "męską stawkę" za podcięcie włosów. Najwięcej ile zapłaciłem to chyba 50 zł, ale był to super wypaśny fryzjer przy rynku w Krakowie. Z tego co wiem demski fryzjer zaczyna się od 60-70 zł a górna granica to kilkaset złotych.

#rozowepaski dlaczego dajecie się robić tak w konia? Gdzie sens, gdzie logika? Gdzie ten wasz #feminizm? Czy to nie ewidentna #dyskryminacja?

#pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Enricco: Widzisz Mireczku, jak Tobie coś s-------ą to zetniesz i tyle. Dla kobiety włosy są jej dumą i swego rodzaju ozdobą. Kobieta nie o-------i się na krótko ew. na łyso. Wystylizować włosy dla różowego jest ciężej niż dla faceta. Więcej pracy + większa odpowiedzialność (jak nie wiesz ocb z odpowiedzialnością to polecam ściąć losowemu różowemu włosy na ulicy nożyczkami choćby kosmyk). Dodatkowo prestiż. Ten kto robi to lepiej, lepiej zarabia.
  • Odpowiedz
@Enricco: bo one to lubią, mogą się pochwalić. No cześć wiesz byłam u fryzjera, no zajebiście mnie podciął, a tam tylko 250, zostało mi na pomadkę i odżywkę to sobie kupiłam.

( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Enricco: bo jak się zapłaci mniej to fryzjerzy totalnie zlewają swoją pracę :/ wszystkie panie do których trafiłam (za podcięcie mniej niż 40 zł) nie rozumieją co to znaczy 'centymetr' lub 'na prosto'. dbam o włosy, zapuszczam je i nie żal mi wydać 50 zł na zwykłe podcięcie.

ostatnio pani do której trafiłam w ogóle mi nawet nie zrobiła przedziałka zanim zaczęła ciąć, dobrze że chociaż je rozczesała:)
  • Odpowiedz
@jaywalker: @BolaMniePlecy: chyba macie trochę racji. Dzisiaj u mnie w robocie jedna z lasek była u fryzjera. Pozostałe zaczęły ją chwalić jak to ładnie wygląda. Zapytały gdzie była. Okazało się że Mariusza wszystkie znają bo tnie zajebiście i do tego tylko 150 zł.

Jednak działa stara zasada wołasz taką cenę jaką klient jest skłonny zapłacić, a że tak jak piszecie dla kobiet włosy to cos więcej więc są
  • Odpowiedz
@Nalka: I właśnie tego nie rozumie bo gdy ja zapłacę 50 zł to traktują mnie prawie jak króla, ale tak jak napisałem powyżej to wina kobiet bo zgadzają się na takie ceny.
  • Odpowiedz
@Enricco: dlatego, że nie każdy fryzjer potrafi obciąć kobiecie włosy tak, żeby wyglądała ładniej. Faceci nawet z dłuższymi włosami mają z reguły mniej wymagające cięcie. Byłam właśnie dzisiaj podcinać, zapłaciłam 130 zł. Próbowałam chodzić do innych fryzjerów, ale żaden nie był w stanie obciąć mi włosów tak, żebym przypominała w nich człowieka. Ta fryzjerka potrafi, więc raz na 3 miesiące wyskakuję z kasy, cóż zrobić...
  • Odpowiedz