Wpis z mikrobloga

#programowanie #webdev #nginx #ruby #passenger

Panowie, sprawa jest. Nie orientuję się za bardzo w passengerze zintegrowanym z nginxem. Nginx szuka mi zawsze w złym miejscu index.html. Zwraca mi taki error.

"/home/konrad/public/index.html" is not found (20: Not a directory), client: 127.0.0.1, server: , request: "GET / HTTP/1.1", host: "localhost:3000"

W konfigu ustawiłem to tak

server {

listen 3000;

server
name localhost;

root /home/konrad/Dokumenty/RailsApp/public/;

passenger_enabled on;

}

Wiecie może jak to skonfigurować, by udało mi się na tym odpalić Railsy 3 i 4?

Edit: w ogóle pierwszy raz nginxa mam zainstalowanego i nie ogarniam w którym miejscu configu ustawiam root directory jakieś.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EssePL: Dalej jest kłopot. Szuka mi localhosta na 3000 w home/konrad/public, a nie w home/konrad/dokumenty/public. Chodzi o to, ze musialbym wrzucac cala zawartosc railsowej aplikacji w katalog domowy (zreszta passanger tam mi juz zapisuje logi). Moze chodzi o zmiane sciezki w passengerze?
  • Odpowiedz
@EssePL: No niby tak, ale zawsze tak robię - chcę poznać nowe rzeczy u siebie na komputerze jeżeli jest to możliwe, a potem jak pojawią się problemy, to szybko je rozwiązywać. Jestem na takim etapie, że mam folder public w katalogu głównym i jak mam w nim index to ten adres działa (localhost:3000). Ostatecznie chciałbym doprowadzić do działania dwóch aplikacji na różnych portach. Twojego pastebina skopiowałem całego. No nic, jak
  • Odpowiedz
@EssePL: OK, to działa. W dokumentacji widocznie nie doczytałem, że passenger start odpala to lokalnie. Myślałem, że czyta z configu wszystko i ma na takie rzeczy lachę. Dzięki wielkie ;)
  • Odpowiedz
@Daronk: to o czym mówisz - to odpalanie całego nginxa, czyli /etc/init.d/nginx start (albo jak tam u Ciebie inaczej).

ogólnie passengera standalone to odradzam, trochę się to mija z celem. albo przez nginxa już tak normalnie (ale teraz i tak się raczej od tego odchodzi tak jak patrzę), albo jakiś inny serwer: do deweloperki to webrick/mongrel/thin, produkcyjnie teraz unicorn jest chyba na czasie.
  • Odpowiedz
@Daronk:

Mój plik konfiguracyjny twierdzi inaczej :)

Z tego co kojarzę, to zawsze używałem bez '/' na końcu. Ale nie wiem, czy to cokolwiek zmienia - możliwe, że to jest to samo.
  • Odpowiedz