Uwaga na fałszywe wiadomości z systemu eFaktura. Dołączony do wiadomości link do Google Drive prowadzi do trojana bankowego Ursnif. Fałszywe wiadomości mogą również zawierać rozmowy i informacje z wcześniejszej korespondencji, uczulamy na zachowanie szczególnej ostrożności!

Plusujcie i pamiętajcie o zgłaszaniu incydentów po adresem https://incydent.cert.pl ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

#polska #cert #oszukujo #malware #komputery #informatyka #cybersecurity
certpl - Uwaga na fałszywe wiadomości z systemu eFaktura. Dołączony do wiadomości lin...

źródło: comment_JPbgpkuKGGKBaGzk2OeG65yK9xkjMbII.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mirasy i Mirabelki uważajcie w #pracbaza i #korposwiat! Ostrzegamy przed kampanią wykorzystującą socjotechnikę, nakłaniającą do instalacji złośliwego oprogramowania na komputerach firmowych. Przestępcy dzwonią do oddziałów firm, podszywając się pod pomoc techniczną lub wewnętrzny dział IT i proszą o pobranie aktualizacji oprogramowania wykorzystywanego w przesiębiorstwie (np. systemu CRM lub VPN) wykorzystując przygotowane wcześniej domeny łudząco podobne do firmowych.

Analizowane przez nas próbki wskazują na to, że atakujący może
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uwaga! Ostrzegamy przed nowym sposobem skłonienia ofiary do infekcji złośliwym oprogramowaniem Brushaloader. Przestępcy rozsyłają e-maile zawierające link do prezentacji na Google Drive, który jest rzekomą fakturą od prawdziwego podmiotu (dane pobrane z publicznych wykazów firm).

Po wejściu na prezentację, pojawia się kolejny odnośnik, tym razem do wspomnianego Brushaloadera. Ten z kolei na ostatnim etapie ściąga docelowe złośliwe oprogramowanie typu banker, które łączy się z domenami maiamirainy[.]at i drunt[.]at. Po infekcji malware zbiera informacje
certpl - Uwaga! Ostrzegamy przed nowym sposobem skłonienia ofiary do infekcji złośliw...

źródło: comment_1YDeclxLKIXVpI0KP7ZYzsIOI8GIzbQT.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@uzbek23:

1. Odpalasz prezentację
2. Klikasz w linka, który jest w niej zawarty
3. Pobierasz malware i odpalasz aby sprawdzić co to za fakturka ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
4. Brak profitu
  • Odpowiedz
@uzbek23: Niektórzy nawykowo otwierają wszystko co wpada, więc przestępcy mają profit.

@JesusOfSuburbia: Tak, wiele różnych wariacji tej kampanii wpada do nas - ta jest unikalna bo wykorzystuje prezentacje jako rzekomą fakturę.
  • Odpowiedz
Uwaga ! Informujemy o szeroko dystrybuowanej kampanii spamowej podszywającej się pod DHL, informującej o zwrocie przesyłki. Do wiadomości dołączony jest plik ".xls" z makrem, które powoduje infekcję złośliwym oprogramowaniem, umożliwiającym przejęcie kontroli nad urządzeniem. Atak ma kilka etapów, a jego pierwszym krokiem jest pobranie złośliwego kodu z domeny reloffersstart[.]co. Kolejne narzędzie przestępców w tym ataku to malware Brushaloader z domeną mantoropols[.]xyz.

Uważajcie, ostrzeżcie znajomych i pamiętajcie o zgłaszaniu incydentów pod adresem: https://incydent.cert.pl
certpl - Uwaga ! Informujemy o szeroko dystrybuowanej kampanii spamowej podszywającej...

źródło: comment_I5q0a6JQLQMvnZjT6U0lFdd8GVsZFcFk.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mireczki i Mirabelki! Tym razem humorystyczna, lecz prawdziwa kampania podszywająca się pod policję (#cyberbagiety), rzekomo oferującą aplikację do ochrony smartfonów. Aplikacja to oczywiście złośliwe oprogramowanie, a konkretnie Cerberus przeznaczony na platformę Android. Wykorzystany wizerunek naczelnika podinsp. Rafała Zatary na stronie zapewnia, że, tu cytat, "Alikacja jest aktualizowana 24/h wraz z baza portalu www.virustotal.com". Złośliwa strona policji znajduje się pod adresem dhlaplikacja[.]pl/apk.

Z tego samego serwera, pod adresem dhlaplikacja[.]pl, cybeprzestępcy
certpl - Mireczki i Mirabelki! Tym razem humorystyczna, lecz prawdziwa kampania podsz...

źródło: comment_ytZxfB1ft0otXGmdmOL50VrGOEvycRU3.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uwaga! Ostrzegamy przed phishingiem kierowanym do użytkowników #allegro. W scenariuszu kampanii ofiara jest informowana o niedopłacie do salda konta z krótkim terminem do uregulowania płatności. Domena wykradająca hasła użytkowników to 2-login.alleqro-pl.choljai[.]info.

Wszystkim osobom, które kliknęły w podobnego maila i podały dane do konta, zalecamy jak najszybszą zmianę hasła. Dodatkowo zachęcamy wszystkie osoby, które wykorzystują jedno hasło w w wielu serwisach do zmiany ich na unikalne i rozpoczęcie korzystania z
certpl - Uwaga! Ostrzegamy przed phishingiem kierowanym do użytkowników #allegro. W s...

źródło: comment_9l1iXkw7iw9kDwiyB6iNFbwOJXpWoXIy.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mireczki i Mirabelki! Ostatnio dużo informowaliśmy o zagrożeniach, tym razem przedstawiamy analizę techniczną. W naszym najnowszym artykule opisujemy zagrożenie podszywające się pod aplikację mobilną InPost, a w rzeczywistości będące trojanem Cerberus.

Link do znaleziska - https://www.wykop.pl/link/5196063/analiza-techniczna-trojana-bankowego-cerberus/

#polska #cert #oszukujo #scam #komputery #informatyka #cybersecurity #bezpieczenstwo #inpost #malware
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uwaga! Ostrzegamy przed kampanią podszywającą się pod InPost - Paczkomaty, Kurier. Przestępcy rozsyłają SMS z informacją o śledzeniu paczki za pomocą aplikacji mobilnej, wraz z linkiem do jej pobrania. Złośliwa domena, do której kierowane są ofiary to inpost24[.]tk. Celem atakujących jest infekcja urządzeń z systemem Android złośliwym oprogramowaniem Cerberus, za pomocą którego przestępcy wykradają pieniądze oraz dane.

Pamiętajcie również o tym aby nie instalować oprogramowania spoza Google Play. Osobom, które zainstalowały program
certpl - Uwaga! Ostrzegamy przed kampanią podszywającą się pod InPost - Paczkomaty, K...

źródło: comment_nOcixA1aeYwyAZGmE656sw6B8gFSSQkl.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mireczki i Mirabelki! Ostrzegamy przed starannie przygotowaną kampanią, celującą w użytkowników Allegro.
Cyberprzestępcy próbują pozyskać dane do logowania do serwisu aukcyjnego poprzez fałszywy panel logowania pod adresem: allegro[.]pl-nowy-regulamin2157.ubdfvn.eu. Jeżeli dostaniecie dzisiaj wiadomość od Allegro to dwa razy zastanówcie się przed kliknięciem oraz sprawdźcie, gdzie prowadzi przesłany link.

Prosimy wszystkie osoby, które otrzymają podobny mailing o przesłanie wiadomości na adres cert@cert.pl lub eksport jej w formacie .eml i zgłoszenie pod adresem https://incydent.cert.pl ( ͡ ͜ʖ ͡
certpl - Mireczki i Mirabelki! Ostrzegamy przed starannie przygotowaną kampanią, celu...

źródło: comment_Huv2k6KEwOxnApGvIywx0qNB10wtu4FY.jpg

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@certpl dzięki za ostrzeżenie, zwykle i tak nie klikam nic z mejli, gdzie są błędy ortograficzne/gramatyczne i literówki (brakuje jednej spacji i powinno być AKCEPTUJĘ, trochę to zresztą ma nieprofesjonalne rozmieszczenie).

Rozumiem, że przekierowuje to na stronę niezabezpieczoną z logowaniem?
  • Odpowiedz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Uwaga! Ostrzegamy przed nową odsłoną znanego szantażu prywatnymi nagraniami z kamery internetowej. Cybeprzestępcom udało się pozyskać rozszerzone dane o ofierze (w tym PESEL, numer telefonu, lokalizacja ofiary), aby zwiększyć skuteczność kampanii. Oczywiście żadnych nagrań nie ma i jest to zwyczajna próba wyłudzenia pieniędzy.

Jesteśmy na etapie pozyskiwania informacji o tym, jak napastnikom udało się uzyskać dostęp do tak szczegółowych danych o ofiarach. Prosimy wszystkie osoby, które otrzymają podobny mailing o przesłanie wiadomości
certpl - Uwaga! Ostrzegamy przed nową odsłoną znanego szantażu prywatnymi nagraniami ...

źródło: comment_MxjFUaKQamdsmijAPgXvnQpiQDixfqWo.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dostalem juz z 20 takich maili i czekam az rozesle te filmiki bo sam jestem ciekaw, ale nic sie nie dzieje ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz