Dlaczego warto jeść jajka
Artykuł obala wciąż pokutujący mit na temat szkodliwości cholesterolu spożywczego oraz pokrótce omawia korzyści płynące ze spożywania jaj. Lektura warta przeczytania przez każdego trenującego (i nie tylko) ;)
z- 234
- #
- #
- #
- #
- #
- #
cholina nie jest szkodliwa, co ciekawe ma sporo zalet, pewne badnia pokazaly ze 90% populacji w USA ma niedobor choliny.
jest jednym z najbardziej wartosciowych skladnikow dla nas, jest potrzebna do prawidlowego funkcjonowania watroby, mozgu, miesni, systemu nerwowego i generalnie calego
Michael Pollan napisal fajna ksiazke o tytule 'Cooked' i wysjania, ze zjadanie gotowanego miesa parwdopodbnie pomoglo nam w przyszpieszeniu rozowju czlowieka. Okazuje sie, ze mieso po obrobce termicznej jest szybciej i latwiej trawione. No i oczywiscie pomoglo sie przy okazji pozbyc sporo pasozytow wiec i umierlanosc sie wtedy zmiejszyla.
produktu pochodzenia sojowego moga byz zdrowe, jesli zostaly wczesniej poddane fermentacji, produkty np takie jak tempeh
w USA juz sie przestaja sie opierac o ta hipoteze, i zmieniaja zalecenie co do konsumpcji cholesterolu, coraz to kolejne badania pokazuja
@tomtom666: szczerze mowiac o tym nigdy nie czytalem i zrobie poszukiwania na ten temat dzisiaj. Z tego co widze to trwa juz dyskusja wsrod roznych srodowisk czy aby na pewno cholina ma tak zly wplyw na to. tutaj co znalzlaem przed chiwla
https://chriskresser.com/choline-and-tmao-eggs-still-dont-cause-heart-disease/
jest tam rodzial "Do choline-rich foods increase TMAO levels?"