Przepis przygotowałem jeszcze przed swoim wyjazdem. Jest to chyba mój ulubiony deser sprzedawany na półwyspie iberyjskim. Ciastka są łatwe w przygotowaniu i nie są bardzo czasochłonne. Są słodkie i delikatne. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe. Składniki do ich przygotowania kupicie łatwo w domu, a cały proces przygotowania ich powinniście zamknąć w ciągu godziny :)
Od kilku dni jestem w Mołdawii, za tydzień chciałbym opublikować więc przepis na pieczoną placintę z serem. Uczyłem się ją robić na czymś w rodzaju szybkich warsztatów z robienia placinty w jednym z gospodarstw agroturystycznych w jednej z najbardziej znanych mołdawskich wiosek - Trebujeni. W Mołdawii odkryłem też inną kozacką potrawę, której wcześniej nie znałem. Na razie zdradzę tyle, że smakowała niesamowicie i raczej nie jest trudna w wykonaniu. Mam nadzieję, że uda mi się tu nauczyć jak ją zrobić :)
![MG78 - Hej! Dziś zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym przepisem na niesamowi...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/comment_caVyD13JW3fQsUbp482WEnMpDdpvnxOb,w400.jpg)
źródło: comment_caVyD13JW3fQsUbp482WEnMpDdpvnxOb.jpg
PobierzCzy znasz jakieś potrawy kuchni Mołdawskiej?
- Tak 4.3% (54)
- Nie, ale chciałbym poznać 77.8% (986)
- Nie i nie chciałbym poznać 17.9% (227)
przypatrzyłem się pierwszy raz temu memowi dokładniej i dopiero dostrzegłem, że dwa z tych win sprzedaję na co dzień do gastronomi xd morande edicion limitada carignan po prawej stronie glowy tuska i morande gran reserva chardonnay za lewym barkiem :)
Bardzo dobry wybór pan tusk xd