3/100 12y Mezzo Primitivo del Salento, Włochy Tańszy odpowiednik grubych primitivo. Idealny do wychylenia bez pary w jedzeniu. Delikatny, z nutka slodyczy. Imp: Wineonline Cena:25-120
Za malolata wychylalem tanie winska w lesie, teraz kulturalnie w domu wychylam primitivko i jest git. Nazwa 12y mezzo oznacza zawartosc alkoholu w tym winie -12,5 %. Ma bialy odpowiednik z podobnym layoutem -Malvasie. Na swieta dostaja tez swiateczne etykiety. #winacybuliona #wino #chwalesie #challenge
@cybulion: znam to wino z poprzedniej etykiety (tej czarno czerwonej), a tymczasem pozdrowienia z douro, które jak na ok. 40 zł aż godzinę musiało oddychać nim pokazało mi swój prawdziwy charakter. Na początku alkohol, niezrównoważona tanina z kwasowością, ale jak odstało swój czas, to pokazało prawdziwą głębię i mnóstwo aromatów wtórnych. Coś mi się wydaje, że byśmy się dogadali mireczku (⌐͡■͜ʖ͡■)
@krzychbrown no mysle ze bez problemu. Co prawda umiejetnosci 'sommelierskie' mam srednie - ale pic wina uwielbiam. Za to o alkoholach mocnych wiem troche wiecej :)
@cybulion: po tle na zdjęciach i tej wypowiedzi utwierdzam się już na 100 procent, że praca w gastronomii, prawda? :) Ja PH u pewnego importera win i w sumie tak wyszło, że chwyciłem tą zajawkę na dobre ( ͡°͜ʖ͡°) a jeśli chodzi o mocne, to jakiś jeden kurs zrobiony, ale zero doświadczenia i praktyki :(
@krzychbrown ja od 7 lat w gastro, od mlodszego kelnera, poprzez 3 lata za barami a dzis dzien kieruje sobie dwoma rest i 2 barami... Zajawke na wina zlapalem jak pierwszy raz sprobowalem Amarone ( Marion ), i tak sie wkrecilem. Kazde wino ktore sprzedaje próbuje plus przy przerabianiu kart degustacje po 20 but zeby wybrac najlepsze. I jak tu sie nie wkrecic C:
wspaniale! hmmm to może jakaś współpraca? ( ͡°͜ʖ͡°) odezwe się jutro priv, bo zasypiam, a mam wiele fajnego do opowiedzenia o naszej ofercie - np. jako jedyni posiadamy unikatowe wino stworzone przez polskiego Master Sommeliera A. Pawłowskiego (mamy w Polsce dwóch, na świecie jest około 240 osób, ktore ma ten tytuł); oprócz tego genialne wina rocznikowe (2000, 2001, 2005 itp. które goszczą w topowych warszawskich restauracjach
@krzychbrown: przecież amaro nie płaci i nikt mu nie chce sprzedawać win. Genialne rocznikowe? I ile tego sprzedasz? A kto jest tym pierwszym masterem?
@Badyl69: jakby nie płacił to byśmy tam nie sprzedawali; jeszcze od czasów J. Kruka tam jesteśmy. A Pawłowski pierwszy, później Piotr Pietras. Jak to ile sprzedam genialnych rocznikowych? Najlepsze restauracje szukają dokładnie takich win właśnie, których nie spotkasz za rogiem w sklepie, ani nawet w specjalistycznym alkoholowym..
@krzychbrown: spoko byłem po 2 butelkach jak pisałem post. Basiura tylko na gotoweczke albo przedpłatę ;) choć i z tym bywają kłopoty. Przynajmniej takie plotki sprzedają na mieście. Mi ostatnio ruszyły 01 toskańskie.
@Badyl69: spoko mireczku ( ͡°͜ʖ͡°) to akurat klient mojego szefa, więc może się jakoś w miarę tam dogadują :) kiedyś tam było więcej naszych win, a teraz to chyba tylko "Po de Poeira douro tinto 2006", "Poeira 2005" i "Muros Antigos Alvarinho Contacto 2016" To dobrze, że idzie coś innego [Toskania] niż tylko primitivo o prosecco cały rok xd
@krzychbrown: same zacne indeksy. Nawet na szybko z Google nie mogę znaleźć kto importuje w pl. Chyba ze sie nie pozycjonujecie albo nie afiszujecie z tymi pozycjami
12y Mezzo Primitivo del Salento, Włochy
Tańszy odpowiednik grubych primitivo. Idealny do wychylenia bez pary w jedzeniu. Delikatny, z nutka slodyczy.
Imp: Wineonline
Cena:25-120
Za malolata wychylalem tanie winska w lesie, teraz kulturalnie w domu wychylam primitivko i jest git.
Nazwa 12y mezzo oznacza zawartosc alkoholu w tym winie -12,5 %. Ma bialy odpowiednik z podobnym layoutem -Malvasie. Na swieta dostaja tez swiateczne etykiety.
#winacybuliona #wino #chwalesie #challenge
Coś mi się wydaje, że byśmy się dogadali mireczku (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Ja PH u pewnego importera win i w sumie tak wyszło, że chwyciłem tą zajawkę na dobre ( ͡° ͜ʖ ͡°) a jeśli chodzi o mocne, to jakiś jeden kurs zrobiony, ale zero doświadczenia i praktyki :(
Genialne rocznikowe? I ile tego sprzedasz? A kto jest tym pierwszym masterem?
Komentarz usunięty przez autora
To dobrze, że idzie coś innego [Toskania] niż tylko primitivo o prosecco cały rok xd