Cześć, czy w androidzie na telefonie, jest dostępna tylko ostatnio wykonana kopia zapasowa czy może można odzyskać dane np z 3 ostatnio utworzonych kopii zapasowych ?
#android #google #telefony #technologia
#android #google #telefony #technologia
@fanicieplegobigosu ale wiesz że robienie zdjęć julkom na basenie pod wodą jest karane XD
Cześć, kiedyś ktoś polecał dobra stronę do nauki gramatyki, może pamiętacie adres ? #angielskizwykopem
#angielski
#angielski
@fanicieplegobigosu: memrise
Cześć, czy myślicie że to dobra oferta jak za hulajnogę ? Ktoś wie czy są problemy z reklamacja i czy są jakieś większe zmiany przy wersji francuskiej ?
https://www.amazon.pl/Electric-Scooter-francuska-zabezpieczeniem-kradzie%C5%BC%C4%85/dp/B08C5FBWXN/ref=asc_df_B08C5FBWXN/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=522740297219&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=10161634663240220861&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011272&hvtargid=pla-951644379102&psc=1
#hulajnogaelektryczna
#m365pro
#hulajnoga
https://www.amazon.pl/Electric-Scooter-francuska-zabezpieczeniem-kradzie%C5%BC%C4%85/dp/B08C5FBWXN/ref=asc_df_B08C5FBWXN/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=522740297219&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=10161634663240220861&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011272&hvtargid=pla-951644379102&psc=1
#hulajnogaelektryczna
#m365pro
#hulajnoga
Jak wstawiałem link była za 1600zl
@fanicieplegobigosu: za 1600 tak w Polsce cena 1950-2300zl
Czesc robię chleb jak w tym przepisie. https://www.mojewypieki.com/przepis/pain-rustique
Problem mam z tym jak chleb wygląda w środku. Jest dosyć zbity w dolnej części a w górnej ma bardzo duże dziury. Nie wiem co zrobić żeby rozrastał się równomiernie.
#chleb #chlebdomowy #gotujzwykopem
Problem mam z tym jak chleb wygląda w środku. Jest dosyć zbity w dolnej części a w górnej ma bardzo duże dziury. Nie wiem co zrobić żeby rozrastał się równomiernie.
#chleb #chlebdomowy #gotujzwykopem
@fanicieplegobigosu: gdyby to było na zakwasie to bym powiedział że za ciepłe ciasto.
Kup termometr.
Temperatura ciasta powinna być koło 23-24 stopni przy 25 stopniach otoczenia.
W drugiej kolejności za dużo drożdży
Kup termometr.
Temperatura ciasta powinna być koło 23-24 stopni przy 25 stopniach otoczenia.
W drugiej kolejności za dużo drożdży
- 1
@fanicieplegobigosu: oglądałam ostatnio program o wypiekaniu chleba i piekarz powiedział, że oni zwykle go nacinają po jednej stronie, tak aby powietrze nie zbierało się pod skórką, tylko miało szansę ulecieć. Nie wiem ile procent w tym prawdy, ale może warto spróbować.
Cześć, macie jakieś pomysły na coś do jedzenia pomiędzy śniadaniem a obiadem albo pomiędzy obiadem a kolacja ? Coś co można w miarę szybko zrobić albo po prostu kupić gotowe. Zwykle jem, kefir, skyr, tawrog z owocami, kasza jaglana.
#gotujzwykopem
#bojowkapiekarska
#gotujzwykopem
#bojowkapiekarska
@fanicieplegobigosu wlaczasz piekarnik na 200 stopni.
1)#!$%@? na blache placek toritilli, na placek tortilli: #!$%@? sera, kukurydzy, pomidorow, szynki, ananasa, papryki, zieleniny cokolwiek lubisz.
2) przykrywasz to drugim plackiem tortilli
3) #!$%@? do piekarnika i czekasz az ser sie rozpusci + 5minut byle nie spalić zawartości.
4) szamasz ze smakiem, maczajac w małej ilości oliwy/ w sosie, kepuczu, czymkolwiek i jestes zadowolon
1)#!$%@? na blache placek toritilli, na placek tortilli: #!$%@? sera, kukurydzy, pomidorow, szynki, ananasa, papryki, zieleniny cokolwiek lubisz.
2) przykrywasz to drugim plackiem tortilli
3) #!$%@? do piekarnika i czekasz az ser sie rozpusci + 5minut byle nie spalić zawartości.
4) szamasz ze smakiem, maczajac w małej ilości oliwy/ w sosie, kepuczu, czymkolwiek i jestes zadowolon
@Fischu24 dziekuwa, mam zamiar pisac ale dla wlasnego uzytku. Jesli bedzie trzeba podam ci ile ziarenek cukru i jakiej objetosci #!$%@? a nie SZKLANKA coto jest #!$%@? szklanka, jak widze w przepisie na necie SZKLANKA to za lep sie lapie i mowue #!$%@? JEST SZKLANKA ŁYŻKA SCZYPTA #!$%@?. Wkoncu znajduje przepis pisany przez faceta, to widac, nie #!$%@? o wspanialosci #!$%@? ciasta cioci bozeny co roku po porannej kupie dnia 8 po
Cześc jak widać na zdjęciach mój chleb ma dziure. Zastanawiam się skąd się wziela. Za szybko wyrastał ? Dodałem za dużo drożdży i zakwasu ?
Przepis chleb pełnoziarnisty hamelman z siemieniem lnianym. 17g zakwasu, 346g mąki żytniej później dodaje jeszcze 5g drożdży suchych do całości. Nie jest to cały przepis ale jeśli potrzebujecie to przepisze. Czas wyrastania 1h.
#bojowkapiekarska
#chleb
Przepis chleb pełnoziarnisty hamelman z siemieniem lnianym. 17g zakwasu, 346g mąki żytniej później dodaje jeszcze 5g drożdży suchych do całości. Nie jest to cały przepis ale jeśli potrzebujecie to przepisze. Czas wyrastania 1h.
#bojowkapiekarska
#chleb
@fanicieplegobigosu: 5g i zakwas to bardzo dużo jak na moje oko.
@fanicieplegobigosu: to nie drożdże są winne tylko wyrastanie.
Spróbuj jak wyrobisz ciasto zostawić go na godzinę. Potem przemieszaj, odgazuj i dopiero do formy. Dzieki tem wzrost będzie stabilniejszy i nie opadnie pod skórką.
Spróbuj jak wyrobisz ciasto zostawić go na godzinę. Potem przemieszaj, odgazuj i dopiero do formy. Dzieki tem wzrost będzie stabilniejszy i nie opadnie pod skórką.
Zrobilem chleb zytni 66% ulubiony wg Hamelmana. Jest w miare ok, wyszedl troche zbity. Nie uzywalem drozdzy, jedynie zakwas ale wydluzylem czas garowania do 2h. Co moge zrobic zeby byl bardziej pulchny ?
Przepis
http://bochen-chleba.pl/przepisy/chleby-na-zakwasie/pieczywo-pszenno-zytnie/chleb-zytni-66-ulubiony-hamelmana/
#bojowkapiekarska #chleb
Przepis
http://bochen-chleba.pl/przepisy/chleby-na-zakwasie/pieczywo-pszenno-zytnie/chleb-zytni-66-ulubiony-hamelmana/
#bojowkapiekarska #chleb
@fanicieplegobigosu: rozkręcić zakwas albo wydłużyć rosniecie. Imho wygląda super.
@fanicieplegobigosu: za mała porowatość.wlej więcej wody.
Czesc, niemiecki chleb farmerski z ksiazki Hamelmana zupelnie mi nie wychodzi. Mam duzy problem z konsystencja ciasta, jest klejace sie od kiedy je pomieszam do wlozenia w foremke. Probowalem wyrabiac recznie, lyzka, skladalem wg przepisu a i tak na koniec musze go robic w foremce. Chetnie przyjme rady. Co ciekawe chleb udal mi sie za 1 razem ale pozniej nie wyszedl ani razu.
Przepis na jeden bochenek
317ml wody
9gr swiezych drozdzy
Przepis na jeden bochenek
317ml wody
9gr swiezych drozdzy
- 1
@fanicieplegobigosu: no to spróbuj po prostu dać trochę mniej wody albo więcej mąki, nie każda ma taką samą chłonność, podobnie miałem z pizzą, nigdy mi się nie udało zrobić ciasta na hydracji 70%, które by się nie kleiło jak głupie...
- 0
@fanicieplegobigosu: generalnie metoda naukowa mówi: zmieniaj tylko jeden czynnik na raz. Czyli jeżeli dasz mniej wody i zmienisz mąkę jednocześnie to nie będziesz wiedział dlaczego pykło.
Cześć, mam problem z chlebem z maki pszennej. Wyrabiam go przez 20minut a czasem i dluzej ale i tak ciagle klei sie do blatu i rak. Moglbym dodac makk ale musialbym dodac jej calkiem sporo zeby jakos to wygladalo. Czy macie jakies rady zeby otrzymac scisle i gladkie ciasto przed garowaniem i po.
#bojowkapiekarska #chleb
#bojowkapiekarska #chleb
- 1
@fanicieplegobigosu: wykorzystuję autolizę/fermentolizę, składanie i tzw slap technique - uderzanie ciastem o blat.
- 1
Czesc, po wyjeciu chleba z foremki moim oczom ukazal sie taki widok. Chyba niedokladnie wysmarowalem foremke maslem ale czy to mozliwe zeby kawalki foremki przykleily sie do chleba ? Mozna to jesc ?
#bojowkapiekarska
#bojowkapiekarska
@fanicieplegobigosu: jeść, trawić, obserwować
- 2
@fanicieplegobigosu: Od nieposmarowania masłem to powinien chleb się przylepić do metalu, a nie metal odejść z chlebem. Według mnie coś z foremką jest nie tak i to ślady po tej warstwie co się na foremki nanosi. No ale ja nie jestem specjalistą.
@fanicieplegobigosu: cześć, Skórka mojego żytniego chleba na zakwasie już po 24h robi się gumowata. W polowie pieczenia uchylam na chwile drzwi piekarnika zeby wypuscic pare. Czytam Hamellmana i wg niego pare powinno sie wypuszczac po 3-4minutach w przypadku chleba zytniego choc pisze tez ze w piekarniku domowym para i tak ucieknie sama bo piekarnik nie jest w 100% szczelny. Chleb po ostudzeniu przechowuje zawiniety w sciereczke #chleb #bojowkapiekarska
@fanicieplegobigosu: Generalnie wynika to ze zmian fizykochemicznych jakie zachodzą gdy chleb odpoczywa po wypieku. Gdy jest świeży, wyjęty z pieca to skórka siła rzeczy jest twarda i chrupiąca. Kiedy chleb stygnie to miękisz oddaje wilgoć na zewnątrz i skórka przyjmując cześć tej wilgoci - mięknie. W przypadku żytnich, ciężkich chlebów jest to normalna kolej rzeczy wiec się nie przejmuj. Jeśli chcesz by skórka była dłużej chrupiąca to chleb musi mieć w
@Tryggvason: @dyniel Dzieki za pomoc. Fajnie, ze jest tag na ktorym mozna dostac pomocne rady.
fanicieplegobigosu via Mikroblog+
- 0
Cześć, po zalogowaniu nie widze wiadomosci prywatnych. Nie przypominam sobie zebym je usuwal. Ktos wie gdzie moge ich szukac. Wiadomosci maja pewnie z 2-3msc i bylo ich tylko kilka.
Cześć na ktorymś z tagów był filmik na yotubie ktory dobrze pokazywal jak mieszać i jak powinno wyglądać ciasto na chleb pszenny. Filmik był anglojęzyczny. Jeśli ktoś ma linka to będę wdzięczny.
#chleb #bojowkapiekarska
#chleb #bojowkapiekarska
Barnsley lezy w Anglii. Znasz lokalny portal na którym moge sprawdzic takie informacje ? Użytkownicy mikrobloga mieszkają tez na wyspach więc uważam że moje pytanie ma sens.
Komentarz usunięty przez autora
@anonimowyzpl: majster robita czy nie ?
Wiedzialem ze juz gdzies cie widzialem
#koszuledotera
#koszuledotera
#angielski #angielskizwykopem