Wpis z mikrobloga

Czesc, niemiecki chleb farmerski z ksiazki Hamelmana zupelnie mi nie wychodzi. Mam duzy problem z konsystencja ciasta, jest klejace sie od kiedy je pomieszam do wlozenia w foremke. Probowalem wyrabiac recznie, lyzka, skladalem wg przepisu a i tak na koniec musze go robic w foremce. Chetnie przyjme rady. Co ciekawe chleb udal mi sie za 1 razem ale pozniej nie wyszedl ani razu.
Przepis na jeden bochenek
317ml wody
9gr swiezych drozdzy
400gr maki pszennej 750
54gr maki zytniej 2000
5gr cukru
33gr jogurtu naturalnego
9gr soli

Mieszamy 8 minut na pierwszej predkosci
Garowanie 3h, skladamy co 1h
Na 1h do koszyka rozrostowego

#bojowkapiekarska
  • 7
@fanicieplegobigosu: no to spróbuj po prostu dać trochę mniej wody albo więcej mąki, nie każda ma taką samą chłonność, podobnie miałem z pizzą, nigdy mi się nie udało zrobić ciasta na hydracji 70%, które by się nie kleiło jak głupie...