Tort czekoladowo-bananowy. Biszkopt kakaowy plus zwykły, masa: śmietanka, mascarpone, banany. Trzy światy miałam z tym tortem, dwa dni roboty bo czekoladowy biszkopt nie urósł jak w przepisie, po fakcie się zorientowałam że miał o wiele za mało mąki. Niefajnie jak ktoś robi kulinarny content i wypisuje głupoty wyssane z palca. Trzeba uważać. #arinkaofood
Risotto na białym winie, duszone z bulionem, rydzami, marchwią, porem, czosnkiem, cebulą. Na koniec postanowiłam odejść od klasyki, do wszystkiego dodałam tajską pastę tom kha, mleko kokosowe i chili. Smakowało (。◕‿‿◕。)
Barszcz biały chrzanowy z maślanką (✿‿✿) Smażymy powoli boczek, następnie kiełbasę, na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę, na koniec dajemy czosnek. Całość wrzucamy do wody z gotowanej szynki, ew. bulionu (użyłam warzywno wołowego z duszenia ligawy) Dodajemy szynkę, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone ziemniaki, kiełbasę, boczek, majeranek, 2 łyżki chrzanu. Po ok 20 minutach dolewamy maślankę wg wzoru M = 50% Z, gdzie M to maślanka a Z
Upiekłam szynkę. Wcześniej leżała w solance z ziołami 5 dni. Potem wysmarowałam ją miodem, koncentratem, musztardą i piekłam 2h w 180 stopniach. Inaczej smakuje niż szynka sklepowa. Nie jestem jakiś wielkim amatorem wędlin wiec nie wiem czy jest ok czy nie. Ocenią inni w niedzielę ( ͡°͜ʖ͡°)
Zapraszam na tag (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞ #arinkaofood
#atencyjnyrozowypasek #chwalesie #tworczoscwlasna #gotujzwykopem