Dlaczego frytki domowe z ziemniaków są takie średniawe, a jak kupię ze sklepu to wychodzą takie smaczne? Jak można zrobić w domu po taniości takie same jak ze sklepu? Przecież tych domowych aż się jeść nie chce :/
@KoninaBeZiomeczka: 1) gatunek ziemniaków - nie każde ziemniaki nadają się na frytki. Ziemniaki dzielą się na typy A/B/C i pośrednie np. AB. Poczytaj w internecie jakie do czego.
2) proces smażenia. Frytki najlepiej smażyć dwa razy, najpierw w niskiej temperaturze, potem w wysokiej. Przyda się termometr. Jeżeli upierasz się przy jednorazowym smażeniu to świetny efekt daje wrzucenie frytek na ZIMNY olej, powolne doprowadzenie do temperatury około 130 st, smażenie ich tak
@klefonafide: Grzybek posiada bardzo wyraźny czubek na szczycie, barwa i łuski zdecydowanie przemawiają za kanią, nóżka w ciapki więc tak jak powinna. Żeby mieć 100 proc pewności trzeba by zobaczyć pierścień (czy był ruchomy) i jak wyglądał dół nóżki.
@rvtzkv to jest tzw. Fish cake, czyli produkt podobny do surimi robiony z mięsa białych ryb. Tradycyjnie ma ten wzorek w środku, ludzie kojarzą to z naruto i nazywają je narutomaki. Smak bardzo podobny do surimi, troszkę delikatniejsza konsystencja.
Siema. Mam zlecenie dla kogoś chętnego. Potrzebuję zrobić arkusz w Access - baza około 60 klientów (mieszkania). Do tych klientów potrzebuję móc dodawać cechy charakterystyczne i zmienne parametry, np. "okna" i dla każdego mieszkania chcę móc wpisać numery okien, sposób otwierania i wymiary. Chciałbym aby wchodząc w danego klienta/mieszkanie mieć katalogi z tematami taki właśnie jak okna, drzwi, ogrzewanie etc. Zależy mi na możliwości sortowania tych tematów, edycji i wprowadzaniu zmian. Domyślam się, że dla
@skullder zdecydowanie za drogo. Roboty nie jest więcej jak 2-3 godziny. Przypuszczam, że nawet mniej. 500 zł to górna granica. Mogłem w sumie od razu napisać. Dodam, że arkusz ma być tylko do użytku własnego. A i oczywiście bez wprowadzania i edycji danych tylko czysty szablon.
@skullder Jana sprawa. Do tej pory działałem w Excelu i sobie radzę, po prostu pomyślałem że Access może być szybszy w działu i stąd moje zapytanie. I tak dzięki za odpowiedź ;)
#frytki #gotowanie #kulinaria #pytanie #jedzenie #logikarozowychpaskow
1) gatunek ziemniaków - nie każde ziemniaki nadają się na frytki. Ziemniaki dzielą się na typy A/B/C i pośrednie np. AB. Poczytaj w internecie jakie do czego.
2) proces smażenia. Frytki najlepiej smażyć dwa razy, najpierw w niskiej temperaturze, potem w wysokiej. Przyda się termometr. Jeżeli upierasz się przy jednorazowym smażeniu to świetny efekt daje wrzucenie frytek na ZIMNY olej, powolne doprowadzenie do temperatury około 130 st, smażenie ich tak