Czołem Mireczki! Postanowiłem przesiąść się z leciwego D3200 na pełną klatkę. Z racji tego, że budżet trochę ograniczony lubię fotografować krajobrazy wybór padł na D750, oczywiście używka. Ceny są zróżnicowane. Ile realnie wytrzymuje migawka w tych modelach? Wiem też, że była wadliwa seria i sprawdzam na stronie Nikona czy dany model powinien być objęty akcją serwisową. Czy 100-150 tys. mignięć to już sporo czy aparat da jeszcze radę? Ja z kolei też
@tryb_graficzny: Z tego co widzę to Tamron jest nawet droższy od tego Nikkora. Ja miałem okazję porobić trochę zdjęć na wyjeździe tą Sigma i byłem zadowolony. Co innego ewentualnie polecasz do krajobrazów? Zależy mi na czymś w okolicy 10-20, bo dużo ładnych miejsc można uchwycić tak szerokim kadrem
#f1 Jaka najlepsza/najsolidniejsze strona żeby kupić bilety na przyszły rok? Chciałem kupić na jeden z europejskich torów a nigdy nie kupowałem. I jak już kupię bilety, to one przyjdą poczta tuż przed GP?
@raffef: Ja kupiłem na gpticketshop.com na Hungaroring na przyszły rok. Zapłacone, potwierdzone. Mają przyjść najpóźniej na 10 dni przed wydarzeniem. Żadnych dodatkowych opłat, no chyba że ze swojego banku masz dodatkową opłatę za przelew w Euro.
Mój kolega od kilku dobrych lat prowadzi 3 pizzerie / i inne szybkie dania nad morzem otwarte tylko w sezonie. W tym roku turyści trochę mocniej trzymają się za portfele więc jest ich faktycznie wszędzie mniej w restauracjach.
Znajomy stratny oczywiście być nie może i nie ma tu o tym w ogóle mowy. Wpadł na pomysł i wymieszał oliwę z najtańszym olejem do smażenia i podaje to normalnie jako oliwę wymieszane w proporcji 50/50. Najlepsze jest to, że do tej porty nie miał żadnych uwag / skarg a ludzie to wcinają jak głupi. Zresztą jak sam mawia barany nad morzem kupią wszystko a mają zjeść i wypadać bo i tak mi na nich nie zależy :D
Drugi znajomy, który prowadzi smażalnie i chwali się tym, że ma własny kuter jak tylko się da wykupuje wszystkie ryby szczególnie dorsze wieczorem w Lidlu (robią to jego pracownicy gdyż jest przecena -50% bo wychodzi termin). Najlepsze jest to, że turyści mówią, że ryba jest naprawdę smaczna i świeża bo to czuć i nie da się tego porównać z tym co jest w sklepach xD
@Caracas: Kiedyś pracowałem na wakacje nad morzem. 1. Na start właściciele kupili kilka sosów Fanex, żeby mieć butelki, a późnej mieszali najgorsze ścierwo 50/50 z wodą - czosnkowy, ketchup i ludzie byli zadowoleni. 2. Rosół - wielki gar wody, wrzucone opakowanie kostek rosołowych i garść mieszanki warzyw, taki oto był rosół - i ludzie też byli zadowoleni, niektórzy lepszego w życiu nie jedli.
#f1