Jaki macie patent na wyjęcie wyrośniętego ciasta z pojemnika aby nie uciekło powietrze? Ja przekręcam pojemnik do góry nogami i odrywam drewnianą szpatułką ale jest może lepszy sposób? #pizza
@OrzechowyDzem: Ten sam problem mam. Warto lekko uchylać drzwiczki i piec tak żeby dolna grzałka cały czas chodziła. Niewiele pomaga, ale trochę tak ;)
@MG78: Dlaczego sitka nie? Jest to metoda stosowana nawet w niektórych pizzeriach z powodzeniem. Wiem ze w Polsce wszyscy są świętsi od papieża i takie heretyczne „nie włoskie” metody są zakazane, ale czemu? Zwłaszcza NY style się świetnie piecze na sitku, bo ta pizza z założenia jest cięższa i ciężej ja wrzucić na kamień.
@OrzechowyDzem: takie, na Allegro poniżej 20zl a jak masz gdzieś blisko sklep z zaopatrzeniem gastro to za jakies 16zl maja przeważnie. Ja pieczenie tym dziwę na dwie fazy: najpierw dobrze rozgrzewam piekarnik korzystając z trybu termoobieg + dolna grzałka, potem uchylam drzwi zostawiajac tylko dolna grzałkę i wrzucam pizze ma sitku, po jakichś dwóch minutach dołączam tez górna grzałkę. Nie korzystam z termoobiegu w trakcie pieczeni bo właśnie strasznie przesuszał
@OrzechowyDzem: Ale jak widać ja nigdy nie miałem ambicji robienia super neapolitany: Korzystam z przepisu Vito Iacopelli na pizze w stylu Amerykańskim. Facet zna się na rzeczy i nie ma częstego podejścia „tylko neapolitana a Twoja pizza to gowno i drożdżówka” (╯°□°)╯︵┻━┻
@OrzechowyDzem: Pieczenie ma dwa razy jest jedna z metod używana przy pieczeniu domowym: najpierw placek z sosem, potem wysuwasz i na szybko składniki. Mi to nie odpowiadało bo prowadziło do zbytniego przesuszenia pizzy. Ale sporo osób tak robi.
Jeżeli nie chcesz zostawiać uchylonych drzwi, to można robić tak ze przy rozgrzewaniu zostawiasz sobie jakies 10 stopnii zapasu na ustawieniu temperatury i dopiero po wrzuceniu pizzy przekręcasz do końca. Chodzi o
@Maldonado: Ale zdajesz sobie sprawę ze KMP nie ma monopolu na jedyna właściwa pizze? Podobnie jak z tego, że słowo neapolitana spełni swoją podstawowa funkcje: jest rozumiane. To trochę jak ludzie którzy rzucają się o użycie słowa motor w kontekście motocykla.
W pizzy najbardziej podobał się to, że podobnie jak z kawa, jadąc przez Włochy w każdym mieście dostaniemy odrobine inna, czasami będą to totalne klasyki, innym razem ekstrawagancje w
@OrzechowyDzem: To polecam spróbować z dodatkiem semoliny. Dla mnie to był ogromny gamechanger w temacie pizzy. Można kupić w selgrosie, włoskich sklepach i kiedyś spolem tez miał czyta semoline. Na 240 maki daje 60 semoliny i super poprawia to ciasto
Ostatnio na wykopie widziałem poruszony był temat że w Polsce nie istnieją publiczne bezpłatne toalety tutaj macie odpowiedź dlaczego tak się dzieje...Ogólnie wieśniactwo i prostactwo w "polakach" siedzi głęboko to chyba spadek po komunie...
Z tego, co udalo mi sie dowiedzieć, to nie mozna stosować kaw aromatyzowanych w ekspresie automatycznym. A co jesli posiada on pojemnik na kawę mieloną? Wtedy będzie ok? #kawa #ekspresdokawy
@buszmen007: Da się na nim całkiem fajne espresso strzelić, ale przy wsparciu sensownego młynka. Graef cm702 po dodaniu podkładki pod zarno pozwala całkiem fajnie działać w temacie. Z wyższych to eureka albo fiorenzato ale to tez wyższa liga cenowa niestety. Fiorki idzie w fajnych cenach kupić używane z kawiarni
@GrayBlacksmith: Te małe kopułki są o tyle fajne ze oszczędzają zwykły piekarnik. Nie wiem jak pieczesz, ale ja staram się wyciągać wysokie temperatury i nawet głupia żarówka pada bardzo często w porównaniu do okresu „przed pizza”
Ale jakbym miał kupować to jakiegoś effeuno na 500 C bo to już będzie robiło konkretna różnice.
@Spejsky: No jak jadła inaczej to jej uciekało. A tak się nie musi ruszać niepotrzebnie. Jest bardzo inteligentna jeżeli chodzi o jedzenie i lenistwo ( ͡°͜ʖ͡°)
siema Mirko po latach parzenia kawy w aeropressie, chciałbym sobie zakupić jakiś ekspres do kawy, najlepiej kolbowy. Nie musi mieć młynka, bo mam oddzielny. Grunt to aby miał spieniacz no i ciśnienie czy 15 barów wystarczy?
@neverwalkalone: Purytanie mnie zjedzą: jeżeli chodzi o sieciówki to pizzahut jest całkiem przyzwoite. Lepsze niż sporo małych lokali. Warto brać coś z promocji typu 2 w cenie 1 itp. Bo na sztuki i to mała wychodzi bardzo nie opłacalnie
#vikingmobile #mobilevikings Kończy mi się umowa z plusem na internet i zastanawiam się nad alternatywą. Mocno myślę nad mobile vikings. Więc zwracam się do Was z prośbą: 1) jeśli ktoś poratuje reflinkiem będę wdzięczny. 2) jeśli to zła decyzja również będę wdzięczny za opinie.
Miki, jaką pionową ładowarkę indukcyjną polecacie? Na szybkim ładowaniu mi nie zależy po #apple XD Na allegro pełno jest jakiś chińskich noname'ów, a tego wole nie brać ( ͡°͜ʖ͡°) #ladowarka
@jezanaszpan: No to cokolwiek tak naprawdę bo ta technologia nie jest jakoś super skomplikowana. Ja mam ładowarki j zasilacze z baseus i bardzo sobie chwale (chociaż u mnie akurat magsafe bo wygodniejszy). Auchan ma czasami w fajnej cenie same podstawki indukcyjne
Jak chcesz reflinka to napisz na PW, chętnie tez odpowiem na wszystkie pytania ;) Generalnie ofertowe może jakoś niesamowicie nie wyróżniają, ale podejście do klienta buduje ta sieć. Bez porównania z innymi telekomami
#pizza