Protip: wyciskając czosnek warto zrobić to na osobny talerzyk i dać mu odczekać kilka minut. Związki zawarte w czosnku kiedy ze sobą przereagują, są odporniejsze na obróbkę termiczną dzięki temu zachowuje więcej swoich zdrowotnych właściwości, niż wciśnięty prosto do gotowanej/smażonej potrawy.
dać mu odczekać kilka minut. Związki zawarte w czosnku kiedy ze sobą przereagują, są odporniejsze na obróbkę termiczną dzięki temu zachowuje więcej swoich zdrowotnych właściwości
@Tiboo: przydałoby się źródło, bo brzmi jak mądrości chłopeckowe
@Tiboo: no nie do końca. Zgniecenie czosnku powoduje wytworzenie allicyny, która to powstaje z przekształcenia alliiny pod wpływem enzymu allinazy.
Allicyna ma właściwości przeciwbakteryjne, ale jest przy tym dość niestabilnym związkiem, szczególnie jeśli chodzi o temperaturę. Wysoka temperatura ją niszczy, więc najlepiej spożywać surowy czosnek.
Dla ciekawskich, czosnek mono to praktycznie jedna, nierozdzielna główka. Ponoć wywodzi się z prowincji Yunnan w Chinach; nie jest to odrębny gatunek, lecz sposób sadzenia wpływa na scalenie się ząbków (więc dotyczy to każdej odmiany). Raz mi było dane spróbować i jest on na pewno o wiele mniej ostry w smaku. Zapach też był dość nietuzinkowy, coś pomiędzy szczypiorem a cebulką.
Komentarze (148)
najlepsze
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
@Tiboo: przydałoby się źródło, bo brzmi jak mądrości chłopeckowe
Allicyna ma właściwości przeciwbakteryjne, ale jest przy tym dość niestabilnym związkiem, szczególnie jeśli chodzi o temperaturę. Wysoka temperatura ją niszczy, więc najlepiej spożywać surowy czosnek.
Chyba, że źle zostało przetłumaczone i chodziło o działanie samego czosnku bez wsparcia innymi suplementami.
@osetnik: Lewoskrętny.