Jest bogatym źródłem selenu, choć zawiera i wiele innych ważnych składników, jak białko (5,6%), węglowodany oraz rozmaite składniki mineralne (m.in. wapń, fosfor, żelazo, magnez).
Mówienie o witaminach i minerałach przy pokarmach, których zjadamy maks 10g na porcję nie ma moim zdaniem sensu. Nie neguję jednak całego artykułu, bo jest reszta jest w porządku.
Ja polecam wszystkim czosnek niedźwiedzi, zwany również czeremszą. Mało kto kiedykolwiek próbował, a smakuje mega. To liscie podobne trochę do liści babki, o intensywnym aromacie i smaku czosnku, pasują do białego serka, zup, sosów. Ja to sypię praktycznie do wszystkiego :)
nie przepadam zbytnio za czosnkiem i cebulą ale nie wyobrażam sobie kebaba bez dużej ilości sosu czosnkowego, jednak taki kebab pałaszowany ze smakiem po dobrej imprezie sprawia że Twój oddech może zatrzymywać pociągi ;]
Polecam posiekany czosnek z chlebem, lub czosnek pokrojony w plasterki razem z plasterkami selera, ogórka i pietruszki. Nie dość, że zdrowe, to chyba przez ten ostry smak działa dość pobudzająco.
Komentarze (104)
najlepsze
Za to nie współgra z płcią przeciwną :P
Komentarz usunięty przez moderatora
Taa, i dlatego Chiny są teraz potęgą nuklearną. Jak se posadze w ogródku czosnek, to ten wyprodukuje mi uran? Dalej już nie czytałem.