System znakowania żywności Nutri-Score wprowadza w błąd
Zbożowe kulki o smaku czekoladowym z oznaczeniem A, albo pizza Pepperoni na grubym cieście z oznaczeniem B – to tylko dwa z wielu przykładów kuriozalnych rekomendacji żywieniowych Nutri-Score
JohnyArkad z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 130
- Odpowiedz
Komentarze (130)
najlepsze
A - oznacza bardzo źle, sam cukier, nie jedz tego w ogóle
B - nadal źle, staraj się nie jeść takich rzeczy zbyt często
C - średnio
D, E - lepiej niż średnio, od biedy może być - tu już może być jakieś białko, tłuszcz, z tego da się skompletować kompletną dietę.
Najzdrowsze jedzenie czyli jajka i świeże warzywa w ogóle nie mają literek.
Słodkie chrupki (chochoszoki i tym podobne) mają oznaczenie A
Szczególnie zwracają uwagę dwa punkty z Q&A mówiące o BRAKU wskazania w systemie N-S:
- stopień przetworzenia
- zawartość dodatków do żywności (czyli te wszystkie Exxx)
Sprowadza
@bialy100k: coś tam świta ale nie do końca. Dodatki Exxx to nie tylko te sztucznie wytworzone i szkodliwe, przykłady: E160 - karoteny, E300 - kwas askorbinowy (popularnie określona jako witamina C).
@SmugglerFan: A może jakiś kompromis? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Gotter: Oraz żywność wysokoprzetworzona i z dodatkami jak te (przykład z czegoś, co się nazywa "kiełbasiak")
wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy
stabilizatory: difosforany,
Wykonanie fatalne, ale mam nadzieje że komuś uda się to zrobić dobrze.
@Cierniostwor: O ile "zdrowość" nie jest określana przez producenta produktów który chce sprzedać jak najwięcej swoich produktów. Tak było z lobby roślinnych olejów utwardzanych w USA oraz "zdrowych pszenic" które spowodowały plagę otyłości w USA.
@mactrix: no tu masz rację. Nawet o tym nie pomyślałem bo generalnie jem mało przetworzone rzeczy.