System znakowania żywności Nutri-Score wprowadza w błąd
Zbożowe kulki o smaku czekoladowym z oznaczeniem A, albo pizza Pepperoni na grubym cieście z oznaczeniem B – to tylko dwa z wielu przykładów kuriozalnych rekomendacji żywieniowych Nutri-Score
JohnyArkad z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 130
Komentarze (130)
najlepsze
no ja też nie widzę. rozcieńczona fruktoza do której jeszcze dla smaku dosypują cukru vs rozcieńczone kwasy z słodzikiem dla smaku
oczywiście każdy powie że soczek lepszy, ale dla zdrowia pewnie ten drugi by wyszedł lepszy, bo od pierwszego dostaniesz próchnicy i otyłości a od drugiego niezbyt.
@SpasticInk: W sumie, kac mniejszy.
Poza tym sądzisz, że jaki by nie był łosoś to podrzędne chipsy są zdrowsze tak? XD
Odżywianie to nie jest prosta sprawa, trzeba brać pod uwagę:
- kaloryczność
- zawartość: białek, cukrów i tłuszczy itp. (czy produkt jest pozbawiony cukrów za to napchany tłuszczami albo odwrotnie)
- stopień przetworzenia
- zawartość szkodliwych lub podejrzanych substancji np. tłuszcze utwardzone, słodzik
- zawartość "dobrych substancji" np. tłuszcze omega3 itd.
...
- indeks glikemiczny