150 lat temu polscy chłopi jedli mięso tylko sześć razy w roku. Prawdziwy luksus
Obecnie średnie roczne spożycie mięsa w Polsce wynosi ponad 73 kilogramy na głowę mieszkańca. Jesteśmy pod tym względem jednym z liderów w Europie. Pod koniec XIX wieku sytuacja wyglądała jednak zupełnie inaczej. Mięso stanowiło prawdziwy rarytas na chłopskich stołach.
Oline z- #
- #
- #
- #
- #
- 282
- Odpowiedz
Komentarze (282)
najlepsze
- kiedy kura uest chora albo chlop jest chory.
Gęsi szly na sprzedaż, zeby bylo na podatki. Bieda galicyjska była przyslowiowa. Zresztą w Polsce po kryzysie w 1929 r. nie bylo lepiej. W zasadzie zamarl handel na wsi. Chlopi nie kupowali wyrobow przemyslowych, z tego czasu jest dzielenie zapalki na czworo. Ceny produktów rolnych byly bardzo niskie. Mój pradziadek miał pracę państwową, byl kierownikiem pociągu
@siedze_w_samych_gaciach: Nie tyle dieta wegetariańska co generalnie ciągłe niedożywienie.
Ale pytanie bardzo dobre i bije w oczy takie Star Wars czy inne tanie
@Lemurbb: co za problem? Ptaki są dinozaurami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Żyli biednie ale skromnie.
Wędzona kiełbasa też mogła powiesić pół roku.
Smażone mięso wkładało się w gliniany garnek, ugniatało, na wierzch zalewało smalcem i zakrywania tkaniną. Tak też mogło stać sporo miesięcy
@misiafaraona: Jest wiele mechanizmów które regulują wzrost. Jakość żywności, typ żywności. Ważny też jest okres, bo gdy jest pokój i dobrobyt to natura reguluje ak że potomstwo może być większe. Oczywiście znaczenia ma też