Gotuj z WYKOPEM - Tortilla
Składniki:
[mięso]
- mięso mielone (najlepiej z indyka)
- przyprawa do gyrosa
[ciasto]
- mąka
- olej
- sól
- cukier
- woda (ciepła - lepiej się ugniata)
[sos]
- jogurt naturalny
- majonez
- ketchup
- czosnek
- cukier
[sałatka]
- ogórek
- kapusta pekińska
- pomidor
1. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą do gyrosa. Najlepiej je przykryć i od czasu do czasu pomieszać. Smażymy je około 8-10 minut.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/2_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
2. Do pół kilograma mąki wlewamy 5 łyżek oleju i ćwierć szklanki ciepłej wody. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (nie może się kleić do rąk - jak się klei dodać trochę oleju)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/1_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
3. Do 300 gram jogurtu dodajemy 3 łyżki majonezu, odrobinę czosnku (kto ile lubi) i szczyptę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Kroimy drobno kapustę pekińską, ogórka i pomidora.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/8_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
5. Z ciasta "wyrywamy" garść masy i wałkujemy na blacie do uzyskania bardzo cienkiego placka.
6. Placek wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (WAŻNE aby była dobrze rozgrzana aby ciasto się nie przykleiło) na ok 20 sekund a następnie przewracamy go na 2gą stronę i trzymamy też ok 20sekund. Placek musi zrobić się suchy a na jego powierzchni postaną lekkie przebarwienia - łatki. Mogą też powstawać bąble ale wszystko jest ok.
7. Zrzucamy placek na talerz, smarujemy sosem, dodajemy mięso i sałatkę, zwijamy i gotowe :-)
Przepraszam, że nie dodałem zdjęcia gotowej tortilli ale byłem zbyt głodny :)
Komentarze (97)
najlepsze
ps chyba masz troche zjechany balans bieli w aparacie bo zdjęcia są ciut za czerwone
Taka mielonke kupuje sie co najwyzej ostatni raz.
Mięso ciach na drobne kawałki, do miseczki, wsypać marynatę, dodać oleju, bach na patelnię. Sos zrobić na bazie jogurtu + trochę majonezu, wrzucić posiekany drobno czosnek
Nie chcialbym sie czepiac ale z Meksykiem to danie ma niewiele wspolnego, bardziej kojarzy mi sie z Turcją. Prawdziwe meksykanskie Burrito czy tez Faquitas na pewno zamiast przyprawy do gyrosa bedzie miala duzo pieprzu i papryki i to wsio. Z dodatkow zamiast ogorka i kapusty pekinskiej: czerwona fasola ugotowana prawie na papke, ryz ciemny, salata lodowa, pomidory, starty cheddar, salsa z pomidorow z
Otototo wlasnie.
"Placków się nie opłaca robić bo w wielu sklepach za 6zł można dostać gotowe, które są dobre w smaku i co najważniejsze nie rozpadają się podczas zawijania."
A ja zawsze robie sam. Z kilograma maki wyjdzie spokojnie 20 plackow. Do tego woda, troche masla i przyprawy. Za 6 zlotych
http://www.wykop.pl/artykul/612207/jajka-po-diabelsku/
Mielonka (domowa) z przyprawą do gyrosa, zadziwiła mnie dobrym smakiem :)
Co do ciasta, o matko - zgroza. Ciasto jest twarde, ciężko się ugniata, a jeszcze ciężej wałkuje - lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowych placków w supermarkecie (ja osobiście mam Szweckie "placki libańskie" :)
Ogólnie sosy i mięso uratowało całość. Nie udało mi się zrobić klasycznego zawijasa. Od pokrywki obrysowałem koło ''plackowe" , które poszło na patelnie .
Sycące, dobre,
Składniki:
20 dkg mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej (ja nie używam bo nie kupiłem jeszcze)
1/4 szklanki wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
- zagniatamy ciasto ze wszystkich składników
- gdy już jest wyrobione przykryć je ściereczką na jakieś 20-30 min
- wałkujemy na cieniutkie (1-2
- Ja tam kładę placki od razu na jeden talerz po smażeniu iii nie ma lipy
- Ciekawie smakują z dodatkiem mąki kukurydzanej, IMHO nie można z nią przesadzić - ciasto robi się wtedy kruche i suche
- Dobrze jest wymieszać sól z wodą przed wyrabianiem ciasta
- Chcąc poddać placki regeneracji można je przed tym minimalnie zwilżyć wodą i potem do piekarnika/na patalnię
http://i54.tinypic.com/676ss3.jpg
Wykop!
http://img37.imageshack.us/i/13domowejrobotytortille.jpg/
mielonka indycza z zawartością mięsa koło 60-70%
synek takie gówno w siebie pakujesz, zdajesz sobie sprawę ? czytałeś skład tego "mięsa"?
powodzenia.
Ale i tak wykop, najsensowniejsze z ostatnich kulinarnych i wygląda ładnie ;)