Gotuj z WYKOPEM - Tortilla
Składniki:
[mięso]
- mięso mielone (najlepiej z indyka)
- przyprawa do gyrosa
[ciasto]
- mąka
- olej
- sól
- cukier
- woda (ciepła - lepiej się ugniata)
[sos]
- jogurt naturalny
- majonez
- ketchup
- czosnek
- cukier
[sałatka]
- ogórek
- kapusta pekińska
- pomidor
1. Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy mięso i posypujemy przyprawą do gyrosa. Najlepiej je przykryć i od czasu do czasu pomieszać. Smażymy je około 8-10 minut.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/2_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
2. Do pół kilograma mąki wlewamy 5 łyżek oleju i ćwierć szklanki ciepłej wody. Dodajemy szczyptę soli i cukru. Całość ugniatamy do uzyskania jednolitej masy (nie może się kleić do rąk - jak się klei dodać trochę oleju)
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/1_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
3. Do 300 gram jogurtu dodajemy 3 łyżki majonezu, odrobinę czosnku (kto ile lubi) i szczyptę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut.
4. Kroimy drobno kapustę pekińską, ogórka i pomidora.
![](https://www.wykop.pl/cdn/c0834752/8_soVXboqtPU9yL9cx6KsMMGjeOvvddITY,wat600.jpg?author=hocuspocus&auth=e307ceb1672e9129c379489f9b4c2a8b)
5. Z ciasta "wyrywamy" garść masy i wałkujemy na blacie do uzyskania bardzo cienkiego placka.
6. Placek wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię (WAŻNE aby była dobrze rozgrzana aby ciasto się nie przykleiło) na ok 20 sekund a następnie przewracamy go na 2gą stronę i trzymamy też ok 20sekund. Placek musi zrobić się suchy a na jego powierzchni postaną lekkie przebarwienia - łatki. Mogą też powstawać bąble ale wszystko jest ok.
7. Zrzucamy placek na talerz, smarujemy sosem, dodajemy mięso i sałatkę, zwijamy i gotowe :-)
Przepraszam, że nie dodałem zdjęcia gotowej tortilli ale byłem zbyt głodny :)
Komentarze (97)
najlepsze
http://www.wykop.pl/artykul/612207/jajka-po-diabelsku/
Mielonka (domowa) z przyprawą do gyrosa, zadziwiła mnie dobrym smakiem :)
Co do ciasta, o matko - zgroza. Ciasto jest twarde, ciężko się ugniata, a jeszcze ciężej wałkuje - lepszym rozwiązaniem jest zakup gotowych placków w supermarkecie (ja osobiście mam Szweckie "placki libańskie" :)
Ogólnie sosy i mięso uratowało całość. Nie udało mi się zrobić klasycznego zawijasa. Od pokrywki obrysowałem koło ''plackowe" , które poszło na patelnie .
Sycące, dobre,
Składniki:
20 dkg mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej (ja nie używam bo nie kupiłem jeszcze)
1/4 szklanki wody
4 łyżki oleju
szczypta soli
Przygotowanie:
- zagniatamy ciasto ze wszystkich składników
- gdy już jest wyrobione przykryć je ściereczką na jakieś 20-30 min
- wałkujemy na cieniutkie (1-2
- Ja tam kładę placki od razu na jeden talerz po smażeniu iii nie ma lipy
- Ciekawie smakują z dodatkiem mąki kukurydzanej, IMHO nie można z nią przesadzić - ciasto robi się wtedy kruche i suche
- Dobrze jest wymieszać sól z wodą przed wyrabianiem ciasta
- Chcąc poddać placki regeneracji można je przed tym minimalnie zwilżyć wodą i potem do piekarnika/na patalnię
http://i54.tinypic.com/676ss3.jpg
Wykop!
http://img37.imageshack.us/i/13domowejrobotytortille.jpg/