Fondue - jak zrobić klasyczne serowe danie kuchni szwajcarskiej?
Dziś wracam do Szwajcarii aby przygotować jedno z najbardziej kojarzących się z tym krajem dań - serowe fondue, które dawniej rozgrzewało szwajcarskich górali. W opisie jak zawsze link do wersji pisanej. Smacznego!
MG78 z- #
- #
- #
- #
- #
- 168
- Odpowiedz
Komentarze (168)
najlepsze
Wystarczy wydać 100zł na naczynko do fondue, które użyjecie 2x w roku.
Wystarczy kupić w #!$%@? drogi (ok. 65zł/kg) ser gruyere.
Wystarczy kupić brandy czy śliwowicę za ok 50zł/0.5l
I już po wydaniu minimum 200zł macie zajebistą przystawkę dla 5 os. na przyjęciu.
@lizakoo: już pomijając wszystko inne co wyjaśnili przedmówcy - to każde danie ma być dla ludzi którzy liczą każdy grosz? 200zł to jest jedna wizyta (tych przytoczonych 5 osób) w niezbyt drogiej restauracji - więc dla czystej odmiany i rozrywki mogą sobie zrobić imprezę-fondue, nawet jakby to mieli wypierdzielić później do kosza.
- skąd w ogóle wziął się pomysł na takie danie?
- co znaczy samo słowo "fondue"?
- dlaczego dodaje się skrobię?
- co to jest "nun" (Religieuse) i dlaczego tak się nazywa?
- jakie są regionalne odmiany fondue?
pewien były pizzaiolo z Murowanej Gośliny może mieć kilka pomysłów... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
2. takie goronce że mi cebule zjarało
Brzmi jak podręcznikowe objawy paranoi.
Kawałki wołowiny by mi tu pasowały do maczania, albo jakiś podsmażony kalafior czy inny brokuł, to też ma mało wungli.