Naukowcy mówili: jedz mniej mięsa. W rzeczywistości mogła to być fatalna rada.
![Naukowcy mówili: jedz mniej mięsa. W rzeczywistości mogła to być fatalna rada.](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1614528970V5HWS12gDsoQeOzbIG2ptR,w300h194.jpg)
Według nowych badań dowody są zbyt słabe, aby uzasadniać mówienie osobom, aby jadły mniej wołowiny i wieprzowiny. Odkrycia „podważają zaufanie publiczne” - stwierdzili krytycy.
![Quzin](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Quzin_PQXNoIwyWu,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 95
Komentarze (95)
najlepsze
Najpierw jajka szkodliwe, bo cholesterol, ale za to margaryna dobra.
Potem margaryna szkodliwa, bo tłuszcze trans, ale za to jajka już ok.
Mięso najlepiej wyeliminować z diety, a podstawą powinny być węglowodany.
A za chwilę eliminacja mięsa to błąd, a ponadto węglowodany to zło.
I tak w kółko.
Jeszcze pewnie >50 lat temu tłuszcze były złe i powodowały tycie, bo cała biochemia trawienia to była czarna magia i leciało to chłopskim rozumowaniem - skoro grubi mają dużo tłuszczu, to znaczy, że tłuszcz im się odkłada, więc nie powinno się jeść tłuszczy. I tak ja słyszałem za młodu - nie jedz tłusto bo będziesz gruby.
I tak - jajka maja cholesterol, ale odkryto, że
konsorcium NutriResc powstało niedawno i wszystkie swoje prace "o mięsie" opublikowało na raz.
W dodatku jeden z autorów znany z pisania prac naukowych na zlecenie biznesu cukrowego.
https://www.nytimes.com/2019/10/04/well/eat/scientist-who-discredited-meat-guidelines-didnt-report-past-food-industry-ties.html
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2019/09/30/flawed-guidelines-red-processed-meat/
https://www.theatlantic.com/health/archive/2019/10/meat-wars/599728/
Całość robi wrażenie akcji PR-lobbyngowej mającej podważyć zaufanie w badania które dowiodły bezpośredniego zwiększenia ryzyka śmierci w wyniku jedzenia czerwonego mięsa.
Ogółem widać, że branża mięsna stara się bronić przed zmianami trendów dietetycznych, które mocno uderzą po ich zyskach. Szkoda, że wydają hajs na sfałszowane artykuły naukowe i akcje PRowe zamiast skupiać
Skoro biologicznie jesteśmy wszystkożerni, to powinniśmy żreć wszystko, dla urozmaicenia diety - warzywa, owoce, mięso.
Oczywiście że da się przeżyć jedząc tylko zieleninę. Ale po co? Mięso jest zdrowe i ma dużo wartości odżywczych.
Tak, dochodzi aspekt ekologiczny i masowa hodowla bydła, że jest to mniej wydajne, potrzeba więcej czasu środków i energii żeby
Np dieta chlebowo pasztetowa cały tydzień. A im mniej wyedukowany i zamożna człowiek tym mniej urozmaicone posiłki.
@Kargaroth:
Wszystkie poważne złogi miażdżycowe i zatory skladja się z tłuszczów z olei roślinnych oraz margaryn.
Wszystkie badania wskazuja ze są niesamowicie twarde i nie da sie ich rozpuścić w naturalny sposób.
dlatego w USA margaryny od 2015 roku śa definitywnie zakazane
Wnioski w pracy:
Czyli to rekomendacja "dalej spożywaj mięso" jest słabą rekomendacją na podstawie słabych jakościowo dowodów a nie jak bezczelnie lub z głupoty pisze autor "Według nowych badań dowody są zbyt słabe, aby
Komentarz usunięty przez moderatora
@bohors: Czyli jednak Amerykanie z nadwagą mają rację jedząc fast foody? ( ͡° ͜ʖ ͡°)