Klient pokazał rachunek. Tyle trzeba zapłacić za kawałek ryby nad Bałtykiem
Nasz czytelnik przysłał nam zdjęcie rachunku za obiad w nadmorskim kurorcie. Za dwa małe kawałki ryby, zestaw surówek i frytki musiał zapłacić prawie 100 zł. Z rachunku wynika, że za kilogram dorsza tradycyjnego trzeba zapłacić w smażalni nad polskim morzem 119 zł. Zaś za kg dorsza "Parma"- 129 zł.
ssakul z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 756
- Odpowiedz
Komentarze (756)
najlepsze
To może mała lekcja ekonomii. Tej niemodnej, wolnyrynkowej:
- Janusz z budy z pangą ma prawo sprzedawać ją po pisiont, sto albo tysiąc złotych polskich. Dopóki nie prowadzi oszukańczych praktyk i nie nazywa pangi "sumatrańskim tuńczykiem", wszystko gra. Jeśli jest dobry w cyferki, ustawi cenę tak, żeby klientów nie brakowało i by mógł zmaksymalizować zysk. Jeśli będzie chytry i przesadzi, to splajtuje - i