Polacy jedzą ponad 40 kg cukru rocznie. 2,7 mln chorych na cukrzyce
W latach 2008-2017 spożycie czystego cukru niby spadło o 6kg, ale aż o 12kg wzrosło spożycie cukru dodawanego do jogurtów "dla dzieci", słodkich napojów, gotowych dań czy przetworów.
Naturmensch z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 249
- Odpowiedz
Komentarze (249)
najlepsze
Cukrzyca
I profesor ma racje, tylko należy sobie zadać pytanie jak ta otyłość powstaje? Głównym czynnikiem ryzyka jest spożycie fruktozy (sacharozy, syrop f-g), wystarczy zobaczyć co ludzie kupują w podczas zakupów. Jest jednak
@vukko: Ale to nie znaczy, że producenci muszą go wszędzie dodawać.
Bo ja to myślę, że wykopki wpieprzają produktu o wysokiej smakowici, które są połączeniem wysokiej zawartości tłuszczu (często utwardzonego roślinnego, ale to na inną rozmowę tematu) i cukru.
Nie mówiąc o tym, ze osoba jakkolwiek aktywna (nie trzeba biegać po 2 godzinny dziennie) i mająca racjonalną dietę jako całość bez problemu może sobie pozwolić i na produkty rekreacyjne jaki i "cukier" zachowując perfekcyjną wrażliwość insulinową
Samo liczenie kalorii i sprawdzanie składu u części osób wywołuje reakcje "a po co to robisz dietę masz?, hehe pa kalorie liczy i skład sprawdza"
Inną kwestią jest wychowanie bo bombelek to kubusia chce i #!$%@?. I poją dzieci takim gównem zamiast zwyczajną wodą.
@picasssss1: Nawet nie wiesz ile razy czytałem i słyszałem, że to nie możliwe. że pijąc 3 litry soku dziennie można przytyć. Przecież to same owoce, sok 100 procent, świeżo wyciskany.
Oczywiście, to co na etykiecie to bzdury i nie możliwe, żeby sok miał tyle samo