Najlepsza cytrynówka na świecie
Przepisów na cytrynówkę jest sporo, które próbowałem już nie raz. I pić i robić samemu. Jedną z najlepszych jaką udało mi się degustować prezentuję poniżej. Oto najlepsza cytrynówka.
viaxe z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 158
- Odpowiedz
Przepisów na cytrynówkę jest sporo, które próbowałem już nie raz. I pić i robić samemu. Jedną z najlepszych jaką udało mi się degustować prezentuję poniżej. Oto najlepsza cytrynówka.
viaxe z
Komentarze (158)
najlepsze
1 litr spirytusu,
1 litr wódki,
1 litr wina TOKAJI,
1 litr miodu,
5 ziarek kardamonu,
@paperipapo: możesz ewentualnie zrezygnować z ziarenka, bądź dwóch, kardamonu ;)
@chleb_z_baltony: dobre dobrego nie zepsuje
Jednak pominąłeś parę ważnych kwestii, które mogą przeoczyć osoby, które nigdy nie robiły takiego trunku mianowicie:
1. Skórkę kroimy bardzo cienko, żeby nie było białego, później wnętrze cytryn TAKŻE oddzielamy od białego - wyrzucamy do kosza, a obrane cytrynki zachowujemy (W Artykule nie napisałeś, że środek też obieramy z białego)
2. Ja zasypując cukrem cytryny robię to warstwa po warstwie, warto o tym wspomnieć, żeby nie wsadzać cytryn
1 litr spirytusu
1 litr mleka
1 kg cukru
1 kg cytryn (obrać nawet z tego białego, pokroić w plasterki, usunąć pestki)
Całość łączymy, odkładamy na miesiąc w chłodne miejsce, co jakiś czas mieszamy/wstrząsamy.
Mleko doprowadzamy do wrzenia i wlewamy część soku z cytryny (mniej więcej z jednej wystarczy), mieszamy i wytrąca się gruboziarnisty twaróg, który łatwo oddzielić na gazie. W ciepłej jeszcze serwatce rozpuścić cukier i dodać resztę składnikow, ale ogólnie polecam obciąć cukier o
Pasjonat ubogiego żartu to ja. Czy ty masz jakies pasje?
Macie prawilny:
2-3 litry 50% destylatu (ew. spirytusu w proporcjach 60:40 z wodą)
sok z 8-10 wyciśniętych cytryn
(plus ewentualnie 2 pomarańczy)
Komentarz usunięty przez moderatora