Prosty przepis na idealne domowe Frytki Belgijskie + ostry sos samurai

Przepis na frytki belgijskie - niezwykle chrupiące, dwukrotnie smażone, bardzo smaczne frytki, które z łatwością przygotujecie w domu. Przepis wygrał ostatnie głosowanie w ankiecie gromadząc 700 głosów (prawie 35%).

- #
- #
- #
- #
- 258
Komentarze (258)
najlepsze
Idę się odlać MG78, bo nie chcę na to patrzeć
Marzenie udało mi się zrealizować w Brugii podczas tegorocznej podróży W 100 dni dookoła Europy, podczas której w Belgii odwiedziliśmy wykopowicza @sierzchula :)
Jaki jest wasz ulubiony sos, z czym według Was będą te frytki dobrze współgrać? Może znajdę jakąś inspirację wśród komentarzy :D
@MG78: czostkowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
po pokrojeniu surowe jeszcze frytki wypłukałem w wodzie, następnie należało je trochę podgotować w garnku z wodą, ale tak żeby się nie rozpadały, tzn. nadal były twarde (po wrzuceniu do gorącej wody wychodziło chyba z maks. 10 min. lub mniej). Później do frytkownicy na 130 stopni i smażenie na blado, później należało je wystudzić, najlepiej w lodówce
Krojenie ziemniaków
Pamiętaj, aby ziemniaki równo pokroić – frytki nie muszą być równej długości, ale słupki powinny być równej szerokości – w przeciwnym razie nie usmażą się tak samo. Część będzie zbyt miękka, a część zbyt twarda.
Moczenie i gotowanie frytek z ziemniaków
Po pokrojeniu ziemniaków zalej je zimną wodą i płucz pod bieżącą wodą, aby
Pozdrowka