Wraca szkorbut. Otyli mieszkańcy zamożnych krajów ze skrajnym niedoborem wit. C
Choroba, o której mogliście czytać w powieściach przygodowych z XIX wieku znów się pojawiła i atakuje w bogatych rozwiniętych krajach.
a.....l z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 190
- Odpowiedz
Komentarze (190)
najlepsze
A czasem dodają zwyczajnie do smaku bo jest kwaśna.
Najtańszy napój gazowany ma dodaną taką ilość witaminy C że zaspokaja 100% dziennych potrzeb dla 6 osób.
Jakiekolwiek danie gotowe nawet jeśli to zwykłe kluski czy jakiś placek, zawiera więcej witaminy C niż pudełko tabletek.
Nawet do głupich chrupek dają
Bez sensu. Konserwuje się witamina C aby się nie utleniało, a ty piszesz, że jest to utleniaczem?
Wiara, również wśród użytkowników wykopu, że wszystko co jest dopuszczone do obrotu, jest dobre, korzystne, na wskroś przebadane i bezpieczne, to bzdura. Każdym rynkiem również tym żywności i uwaga leków, rządzi tylko kasa, nic w tym naturalnie złego, jeśli tylko konsument ma świadomość, że jest jedynie promilem zysku. Wystarczy pamietac, że w interesie producentów nie
Brytyjski kucharz pojawił się w przedszkolu w USA i pokazywał dzieciom warzywa, wielu przedszkolaków nie znało sałaty czy pomidora
http://www.vegepolska.pl/konsumpcja-warzyw-i-owocow-w-europie-czy-europejczycy-spozywaja-ich-wystarczajaco-duzo/
Okazuje się, że Polska jest jednym z krajów UE gdzie je się najwięcej warzyw/owoców na 1 mieszkańca.
Aż mam ochotę napisać: zaorane. Zasiane. Zjedzone. Przerobione na nawóz. I znowu zaorane.
Nawet to, że spożycie warzyw i owoców spada, nie powinno spowodować szkorbutu. Zastanawiam się też czy brali pod uwagę małych rolników i działkowczów którzy mało warzyw i owoców kupują.
Jak do tego doszlo,nie wiem.
@poprostumort: obawiam się że kilogram czekolady "zatkał" by Cię dość skutecznie. Powodzenia podczas wizyty w kiblu. (✌ ゚ ∀ ゚)☞