Jemy pompowane mięso. Afera na Lubelszczyźnie i porażający raport NIK
Producent wędlin ze Słupcy stracił 90 tys. zł, ponieważ sprzedawano mu filety drobiowe napompowane roztworem wody z solą. Okazało się, że oszuści z gminy Niemce chcieli wyłudzić od niego dodatkowo 360 tys. złotych. A kontrole NIK wskazują, że w hodowlach zwierząt antybiotyki są powszechnie używane.
Lokator87 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 301
Komentarze (301)
najlepsze
Dostawca sprzedał mu już napompowane mięso, przez co on sam, nie mógł napompować swojego produktu?
@Jacolex: @MisCoala: gdzie jest napisane, że chciał napompować? Napisano, że nie spełniało norm
@Ghc1: Dokładnie. Kupiłbym droższe mięso jakbym wiedział, że faktycznie jest lepsze. A podejrzewam, że jest walone dokładnie tak samo jak to tańsze, tylko ewentualnie troszeczkę mniej żeby nie było takiej "skapy" a w zamian nakleja się nalepkę z ceną x3. Więc nie wydaje mi się aby opłacało się kupować "premium" czy inne "eko".
Jako konsument nie mam żadnego interesu w tym, żeby oskarżeni zostali potraktowani łagodniej. Przeciwnie, wolałbym żeby sąd im udowodnił oszustwo i wsadził do pierdla, jak również podał publicznie
Inne firmy już by się zastanowiły czy ryzykować.
Może to ktoś przetłumaczyć na polski?
80% antybiotyk
19% woda
1% kurczak
( ͡° ͜ʖ ͡°)
I rzeczywiście, w Polsce nie można podawać kurczakom antybiotyku, chyba, że są chore a potem i tak mają okres karencji i antybiotyk musi zostać wydalony z organizmu zanim dojdzie do ich uboju i sprzedaży:
http://www.dobrydrob.pl/fakty-i-mity/antybiotyki/
"w UE są normy a w USA same antybiotyki." Antybiotyki są i tu i tu. W USA dodatkowo, antybiotykowe stymulatory wzrostu i mączki mięsno - kostne w żywieniu (zakazane w UE), co przekłada się na sporo niższe koszty produkcji i stąd zagrożenie, raczej ekonomiczne.
"wg NIK 80% kurczaków w Polsce jest faszerowanych antybiotykami." Myślę, że więcej niż 80%. Faktycznie podaje się je jak zwierzęta są chore lub już po zakażeniu
Komentarz usunięty przez moderatora
Janusz złożył zamówienie na mięso niepompowane, ale niestety drugi Janusz go wypompował pompując mięso za niego.
Wchodzi chude wychodzi grube:
Ale jeśli ktoś pompuje mięso do sprzedaży jako surowe to powinien iść do pierdla.
Ktoś coś?
Karmienie: świnki: mąka, ziemniaki gotowane w parniku, zlewki z pobliskiej szkoły po obiadach+moje, w lecie trawa z koszenia 0.5ha sadu i duża część jabłek z tego sadu.)
Krówka: w lecie wyganiania na łąkę, w zimie kiszonka.
Kurczaki: makaz kukurydzy z lekka domieszką paszy i mąki z pszenicy, zagrodzone ok
I jak sobie wędzę to różnica i tak jest kosmiczna względem tego co dostajemy w sklepie, mięso nie robi się oślizgłe po tygodniu jak to sklepowe. A jaki smak i aromat bo prawdziwie wędzone a nie wrzucone w atomosa i po godzinie mają gotową wędlinę.
Tutaj 2,5-3 godziny wędzenia szynki i potem parzenie okoły godziny (chociaż ja
https://mekeke1969.wordpress.com/2011/08/24/znaczek-dla-wedlinydomowe-pl/