Szkorbut. Choroba żeglarzy powróciła do wielkich miast
Zdawałoby się, że są dolegliwości, które nigdy nie wrócą. Pokonaliśmy je raz na zawsze, poznając przyczyny ich występowania. Ale okazuje się, że świadomość to za mało. Trzeba jeszcze myśleć. A to nie zawsze gatunkowi ludzkiemu się udaje. Mirror w powiązanych
MalyBiolog z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 122
- Odpowiedz
Komentarze (122)
najlepsze
Braki w podstawowej edukacji mszczą się latami na całym społeczeństwie danego kraju. Pilnujmy aby u nas efekty takiej
islamisów i gender ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@masakrator_lewakow:
Ale ludzie się nie słuchają.
Najzabawniejsze jest to że najprymitywniejsza "biedna dieta" będzie bardzo kompletna.
Głupie ziemniory, mimo strat przy gotowaniu są podstawowym źródłem witaminy C.
Dorzucamy superwarzywo -
Nic nie "powróciło", pojedyncze przypadki szkorbutu były zawsze - u osób wyjątkowo źle się odżywiających, zazwyczaj z biedy, ale czasem z powodu np alkoholizmu, czy nawet z powodu upodobania do śmieciowego jedzenia.
Nigdy jednak w historii ludzkości częstotliwość występowania szkorbutu nie była tak niska, jak obecnie. Tytuł sugeruje, że odsetek chorych rośnie, co jest po prostu nieprawdą.
@Miskaryzu: bezdomni nie znaczy analfabeci czy głupi, poza tym bezdomni zawsze znajdą jakieś owoce i warzywa wyrzucone na śmietnik, przez sklepy lub targowiska. Albo urwą sobie dzikie jabłka, mirableki, albo owoce róży.
http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.451.6275&rep=rep1&type=pdf
@matcheek: bardziej pozwolił. Zresztą jest o tym w artykule( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie mam pojęcia skąd autor wziął informację o "wmontowywaniu" się kolagenu w DNA. Kwas askorbinowy uczestniczy w reakcji hydroksylacji lizyny i proliny, co skutkuje powstaniem hydroksylizyny i hydroksyproliny — aminokwasów niezbędnych do prawidłowego formowania włókien kolagenowych.
https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxyproline
@6566: podejrzewam, że z dupy. dokładnie to samo miałem napisać, co za bzdura z tym DNA i kolagenem.
wit C jest kofaktorem (czyli niebiałkową, zużywającą się częścią) enzymu zwanego 5-dioksygenaza lizyny 2-oksoglutaranu, który jak napisałeś hydroksyluje lizynę i prolinę, dzięki czemu mogą się wytwarzać wiązania wodorowe i kolagen zachowuje swoją strukturę. ponieważ kofaktor (wit.C) się zużywa, trzeba
Wątróbka wieprzowa : 26mg 40% dziennego zapotrzebowania
Jabłko : 8mg 14% d. z.
A
Ludzie którzy odżywiali się mięsem zwykle spożywali też trochę mięsa surowego. Mongołowie spuszczali krew z żył swoich koni specjalnie żeby nie chorować (choć pewnie nie wiedzieli że akurat kwasu