@SokMalinowYwButelcEpoCzystej: Średnia życia w Indiach to 69 lat. 130 miejsce na świecie. Krócej żyją tylko w Afryce. Monako , Japonia i Singapur to okolice 90 lat.
@Miecz12: no tak. smaży się w jak najwyższej temperaturze i nie wrzuca się żarcia na zimny olej i nie grzeje razem z nim z dwóch powodów. po pierwsze żeby fryty mniej nasiąkły olejem i po drugie żeby czas obróbki termicznej był jak najkrótszy. oleje mają na przykład punkt dymienia przy 250 stopniach i zalecaną temperaturę smażenia 230 st. czyli odrobinę niższą. oczywiście spalić olej to jeszcze gorzej, ale smażąc na patelni
@Jormung: W swoim życiu miałem epizod piromana - wrzucałem woskowe podgrzewacze na garnka, a następnie podgrzewałem aż wszystkie się stopiły. Po osiągnięciu odpowiednio gorącej cieczy eksperymentowałem z dolewaniem zimnej wody - ile wody jaki da efekt. Kilka razy jak cała kuchenka stanęła w ogniu miałem pietra. Cud, że chałpy nie puściłem z dymem.
Nie no szacun... Fryty z solą: w pełni zbilansowany posiłek - w sam raz by zuchy rozwijały się prawidłowo (╯°□°)╯︵┻━┻ Na podwieczorek dostaną pewnie do wypicia ten olej ze smażenia ¯\_(ツ)_/¯
Komentarze (114)
najlepsze
Może Wy znacie jakąś posypkę do frytków prócz soli
Taki gar gorącego oleju, otwarty ogień to była by niezła imba jakby się to zapaliło ;-)
Komentarz usunięty przez moderatora