@mysliszonichazmasz: Z jednej strony potencjalnie głębsze skaleczenie, ale z drugiej strony znacznie mniejsza szansa skaleczenia, bo do krojenia używasz dużo mniejszej siły i masz większą kontrolę nad nożem. Poza tym cięcia od tak ostrego noża goją się błyskawicznie, jeśli nóż jest czysty. Zaklejasz mocno plastrem a po 48h tkanka już jest zrośnięta.
gość żałował że go kupił za 3 dolce... no już w to wierzę. Posiada profesjonalne kamienie do ostrzenia noży, umie ciąć cudawianki z warzyw i nie wiedział co kupuje... Zardzewiał więc może to stal węglowa. A może to ustawione. Bo co za problem nóż ze stali węglowej potrzymać w wilgoci - od razu zardzewieje, porysować i zrobić później pokazówkę. No cóż w dzisiejszych czasach nie ma już nic prawdziwego w internetach.
@rzezbi: to jest nóż 関孫六 czyli Seki Mago Roku, nawet w instrukcji jest napisane, że tak się może stać z tym nożem jeśli go odpowiednio nie wyczyścimy i wysuszymy po użyciu, jest też opis co zrobić by go oczyścić. Seki robi jedne z najlepszych noży na świecie. Trochę chyba podkoloryzował ten filmik..
@kataklysm: nie, nie dopisałam. Nie można edytować komentarza jak ktoś dodał kolejny. Naostrzyć móżna wszystkie które nie są na tyle kruche aby się stępić przy samym ostrzeniu lub docieraniu (te z bardzo wysoką zawartością węgla w stali) ale to rzadkość. Fakt, że stępią się od samego patrzenia na nie to co innego, ale naostrzyć można, jak najbardziej.
Komentarze (143)
najlepsze
"#!$%@? se palce czy nie... ciekawe jak mi wtedy bedzie zarcie podawal"
(╥﹏╥)