Cześć!
Był sobie kiedyś mój przepis na chleb na zakwasie
//www.wykop.pl/link/1429703/gotuj-z-wykopem-prawdziwy-chleb-na-zakwasie-zytnim/
Cięzko było mi jednak utrzymać zakwas w dobrej kondycji przez cały rok. Szukając nowych możliwości na domowy chleb wypróbowałem parę przepisów z Internetu i oto i jest.
Na stworzenie dużego około 1,5 kg chleba będzie potrzeba :
- 900 g mąki pszennej
- 600 ml wody
- 40 g drożdży
- 3 lub 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- metalowy/żeliwny garnek
oraz dodatki może to być :
- prażona cebulka
- zioła prowansalskie
- sezam
- mak
- otręby
- słonecznik
- Mąkę należy przesiać przez sito do miski celem napowietrzenia.
- W 600 ml wody ( może być prosto z kranu) dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia 40 g drożdży
- Wodę z drożdżami wlać do mąki
- Dodać sól, cukier i ewentualnie dodatki
- Rozmieszać wszystko do połączenia się składników.
- NIE ZAGNIATAĆ
- Zostawić przykryte w misce ściereczka w ciepłym miejscu na przynajmniej 12 godzin.
- Po tym czasie rozypać mąkę na stolnice, wyłożyć wyrośnięte ciasto. Rozplackować je i złożyć na cztery. Obtoczyć w mące, aby nie przykleiło się do stolnicy. Pozostawić na około godzinę.
- Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem do temp 240 st. Mój garnek siedzi około 15 minu, any dobrze złapał temperaturę.
- Ostrożnie wyciągamy garnek i pakujemy tam nasz przyszły chleb.
- Pieczemy pod przykryciem około 1 godz w temp 240 stopni , pożniej jeszcze około 30 minut w temp 20 st
- Wyciągamy chleb i czekamy aż wystygnie.
Porównując te dwa chleby więcej zwolnników ma ten powyżej. O tamtym na zakwasie wiele osób mówiło, że trochę kwaśny, że dziwny smak.
Chleb bez zakwasu jest również szybszy w zrobieniu. Możemy go mieć na następny dzień.
Koszt upieczenia chleba:
1,50 - mąka
0,60 - drożdze (opakowanie starczy na dwa chelby)
1,20 - koszty prądu (uśrednione)
Tak więc, za około 3 zł mamy półtora kilogramowy chleb, który po 3 dniach jest dalej świeży. Ale gwarantuje, że 3 dni nie wytrzyma :)
Za 3 zł w pierwszej lepszej piekarni mamy baltonowski 600g, który na drugi dzień przy krojeniu wykrusza połowę swojej zawartości.
Komentarze (164)
najlepsze
@schreder:
xD
Robię do dwudziestu chlebów tygodniowo, większość wyłącznie na zakwasie. Prowadzę trzy różne kultury. To że wolę zakwas, nie sprawia, że to jest jednym dobra opcja a wszystko inne jest złe. Chleb na zakwasie też może być zrobiony źle.
Twierdzenie że drożdże są złe bo Ty robisz na zakwasie to myślenie życzeniowe.
Jednak patrząc na przepis to raczej chleb z zakwasem, a nie na zakwasie.
Są drożdże. Zanim zakwas zacznie pracować, to drożdże już zrobią robotę i chleb ląduje w piekarniku.
Ale plusik za chęci i zdrowe żywienie.
@haxxx: No, no, bo bez czekania, chwytając chleb o temp 20*C można się ciężko poparzyć. W ogóle jakoś nie widzę trzymania chleba w piekarniku w 20*C, jeśli chwilę wcześniej ten piekarnik miał 240*C. To już prościej chleb po prostu wyjąć...
@OjciecMalwersant: ja swoj (przeważnie żytni) przechowuję w torebce foliowej / do tygodnia spokojnie wytrzymuje