Powinni to bardzo rozgłaszać, skąd ktoś, kto nie używa internetu na przykład ma to wiedzieć? Albo taki statystyczny Kowalski? A zatrucia salmonellą mogą być dość groźne a na pewno bardzo nieprzyjemne.
@NiePasek: Jajka pochodzą z Ferm Drobiu Woźniak (jednego z większych producentów w Europie). Jako że w sprawę jest zaangażowany Powiatowy Inspektorat Weterynarii z Rawicza najprawdopodobniej chodzi o fermę Żylice.
Przydałoby się info w jakich sklepach były jaja z tych partii. Jem jajka codziennie, kupuje je czasami w biedrze, a jem takie ilości, że nie ma szans sprawdzić z jakich były partii. Mam o tak sobie czekać na srakę?
@elineusz: ja #!$%@? wiedziałem, że coś brakuje do tego tatara... ale tak kombinowałem cebulka, pieczarki, ogórek, jajko, pieprz no chyba wszystko jest. A tu trzech luf brakowało!
@pyskaty92: Tak, bo mogłeś przenieść bakterie np. nie myjąc rąk po rozbijaniu jajek.
Profilaktyka przed Salmonellą
- Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C, można więc uniknąć zatrucia podgrzewając potrawy.
- Przechowujemy żywność w niskiej temperaturze, zapobiegamy rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności, całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów stosujemy tylko przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania
- Wydzielamy miejsce w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak,
To nie fajnie, że taka sytuacja ma w ogóle miejsce ale fajnie iż w ogóle coś z tym robią... a nie ktoś machnie ręką i powie, że jak już idzie to idzie (np. afera z solą drogową)
Jako ciekawostkowe dodam, że bakterie salmonelli są naturalnymi bakteriami występującymi w jelitach gadów. Przedostają się one do jajek poprzez importowaną paszę dla kur z Afryki. Też jak ktoś ma jakiegoś gada na chacie, to lepiej żeby mył dokładnie ręce.
Komentarze (77)
najlepsze
źródło: comment_sp7bbJh0CyugA026wrVYn1SBkKJCpdoM.jpg
Pobierz#sallmonellacontent #biedronka #jajka
źródło: comment_NxiWaNvarJ1R4sC5Rl7dQPlWxTuE5b52.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez moderatora