Ranking najlepszych przeciwutleniaczy
Ranking pokarmów dbających o młodość i zdrowie. Wartość ORAC pokazuje zdolność antyoksydacyjną pokarmów. Odpowiada w skrócie na pytanie – które pokarmy najlepiej walczą z wolnymi rodnikami i mają największą zdolność reakcji antyoksydacyjnej.
matizlob z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 101
Komentarze (101)
najlepsze
Paulo cohello
Co za głupi pomysł podawać coś na 100kcal
Kto normalny zje 100kcal w majeranku czy oregano?
Można mówić, że 100g nie jest może optymalne, ale 100kcal jest zupełnie niepraktyczne.
Mogę nie zjeść 100g oregano, ale przynajmniej mniej więcej wiem ile to jest.
Z kolei nijak nie jestem sobie w staie wyobrazić 100kcal majeranku czy pieprzu.
Domyślam się, że za podawaniem czegoś na ilość energii kryje się przeświadczenie, że kaloria to zło.
Wiem ile to jest 100g zupy, czy 100g marchewki.
Nie mam za to pojęciia ile to jest 100kcal zupy czy 100kcal marchewski.
Może przeliczenie na standardową porcję jest lepsze. Ale porcje sa różne dla różnych osób. Mimo to pół kubka orzechów nie jest złą miarą.
100kcal orzechów jest, bo trzeba wiedzieć ile tych orzechów jest by te
"Do głównych źródeł powstawania wolnych rodników należą m.in. (...) stres"
tlen powstaje ze stresu
http://www.wykop.pl/link/3392125/wlasnie-wydaje-ksiazke-dzieki-ktorej-kazdy-sam-moze-obalic-mity-zywieniowe/
Które konkretnie Ci nie smakują? Owoce też?
Problemem polskiej tradycyjnej kuchni ( naszych mam i babć ) jest rozgotowywanie warzyw na pozbawiona smaku papkę. Polecam spróbować warzyw na parze.
Sam jestem zadeklarowanym miłośnikiem mięsa, ale nie wyobrażam sobie go wpierdzielac bez jakiejś salatki.( ͡° ͜ʖ ͡°)
Z całej tej stawki najlepiej byłoby jeść:
1.Kapustę czerwoną
2.Śliwki
3.Truskawki
4.Szparagi
5.Czarną porzeczkę
no i znane wszystkim pomidory - łatwo dostępność, można jeść całym rokiem - a najlepiej jeść dużo keczupu :)
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5706/2
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5741/2
pszenica w porównaniu do ryżu nie różni się bardzo pod względem zawartości witamin i minerałów ;). Złem możemy nazwać białą mąkę, oczyszczoną z otrębów (gdzie to znajdują się minerały).
tutaj masz porównanie mąki ryżowej brązowej do mąki białej pszenicznej:
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/7439/2
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5753/2
Tak więc nie demonizowałbym tak pszenicy ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Tłumaczenie autora dlaczego lista gramowa jest bez sensu jest jeszcze bardziej idiotycznie. Przecież składniki waży się przed gotowaniem (np: na pudełku ryżu jego wartości odpowiadają wadze surowego produktu a nie ugotowanego).
Raczej ranking przeciwutleniaczy. Dla niektórych te rzeczy są szkodliwe, a dla innych wręcz śmiertelne.
Wpierw badania, konsultacje z PRWADZIWYMI dietetykami i lekarzami. Dopiero później można jeść to co dla ciebie jest zdrowe i pozwoli na dłużej zachować młodość.
Już pomijając, że paradoksalnie długotrwały brak niezdrowych rzeczy w diecie może też doprowadzić do pogarszenia stanu zdrowia.