Domowe weki zmniejszają zyski firm przetwórczych ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ponad połowa Polaków, zamiast kupować gotowe przetwory w sklepie, przygotowuje je samodzielnie. Jesteśmy wierni rodzinnej tradycji, a może nie mamy zaufania do producentów żywności? 48% Polaków przygotowuje przetwory, ponieważ pragnie żyć zdrowo. „Coraz więcej z nas chce mieć pewność, że...
Jazzbabaryba z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 217
Komentarze (217)
najlepsze
wszystko spoko ale od jakichś 3-4 lat zauważamy, że po prostu przestaje sie opłacać je robić. wiecie warzywa kupione od rolnika zazwyczaj są syfne. pół biedy jak namaczane w wodzie, bo po prostu sie rozpaćkają w słoikach, gorzej jak w jakimś chemicznym gównie, przez co zawekowane przetwory gniją- przykładem są ogórki, które
od tamtej pory unikam jogurtów owocowych, maślanek, tanich win i dżemów
Oby takie tradycje przetrwały jak najdłużej, bo nie ma nic lepszego, niż własne przetwory. Ile bym dał, żeby mieć bogaty ogród...
Rządzą tym wszystkim ignoranci z exela którzy tylko kroją koszty na wszystkim wypuszczając bezsmakowe produkty. Kapusta kiszona z marchwią a w niej tylko troszkę marchewki.. Do tego krótkie czasy kiszenia i wychodzi produkt średni w smaku...
Nie mówiąc już o dżemach. Cukier czy syrop na pierwszym
@maciundo: to idź do lokalnego sklepiku, dziękuję. Sklepikarze biorą z Makro wszystko, nie raz po wyższych cenach niż te z marketu, do tego w Polsce nie można mieć kilku procentowej marży, nie #!$%@?. Wszystko musi mieć co najmniej kilkanaście procent! Do tego odświeżanie wędlin, garmażeria z lady nieświeża- przeterminowane parówki z folii magicznie trafiają
@maciundo: wolałbym mieć wszystko w jednym miejscu. Pieczywo w biedronce to szit, dlatego też muszę chodzić do piekarni.
@gracugiel: płatny obligatoryjnie. 50 zł od gospodarstwa domowego. Żeby nie płacić musisz udowodnić, że nie wekujesz przed najwyższą komisją ds. przetworów termizowanych.
@Marek_B: Zapodam w ramach ciekawostki :)
źródło