Zrobiłem streszczenie z filmu jakby ktoś chciał na kompie zapisać: - duże ziemniaki. - myjemy dobrze i kroimy ze skórką na frytki. - wrzucamy do wody z solą na 30 min. żeby wypłukać krochmal. - wrzucamy do oleju nagrzanego do 140 stopni - smażymy 10min. - potem ten sam olej rozgrzewamy do 190 stopni - smażymy 6 min.
Sos do frytek: - żółtko - musztarda dijon - sok z cytryny - wyciśnięty
@nikifor: Z tego samego powodu co z wodą. Skrobia się jakby rozpuszcza i wycieka na zewnątrz zanim powstanie skórka która uniemożliwi jej wyciek, a drugie mocniejsze podgrzanie ją w pewnym sensie karmelizuje, dzięki czemu są dużo bardziej chrupiące. W pojedynczym grzaniu skrobia jest uwięziona wewnątrz przez to, że pory są szybko zatkane
@nikifor: Nie, wyciągając dajesz czas i lepsze warunki na wyciągnięcie skrobii. Podgrzewając będzie za wysoka temperarura cały czas i po prostu je usmażysz a skrobia nie zrobi tej skórki.
@qinrok: łój wołowy jest znakomitym tłuszczem dla rekonwalescentów. Na Ukrainie babcie podawały swoim wnuczkom po przebytych infekcjach zupy na świńskich ogonach z łojem wołowym.
Komentarze (177)
najlepsze
źródło: comment_jwSjVQzxrVseGIfdDUtLlV3L7nrw3epK.jpg
Pobierzźródło: comment_mA8ARZUw8BJchglGmyGvM8tDIqtgN66n.jpg
Pobierz- duże ziemniaki.
- myjemy dobrze i kroimy ze skórką na frytki.
- wrzucamy do wody z solą na 30 min. żeby wypłukać krochmal.
- wrzucamy do oleju nagrzanego do 140 stopni - smażymy 10min.
- potem ten sam olej rozgrzewamy do 190 stopni - smażymy 6 min.
Sos do frytek:
- żółtko
- musztarda dijon
- sok z cytryny
- wyciśnięty
źródło: comment_kU63m3ZjWcGhvviUv3K8vwofzhdSbUOG.jpg
Pobierzźródło: comment_MFlyyEfyGYzbpj8I7MhDJTLWNscMP8vp.jpg
Pobierzźródło: comment_pqDs8GpGcLDydwlbOn1FGsl90MbKqIdg.jpg
Pobierz